Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 11. 01. 2009 16:18

PetraPlzova
Reputace:   

rovnice tecny bodu

dobry den,

dostala jsem za ukol vypocitat rovnice tecnu k bode (1, Pí/3)
f(x) = sinxy - odmocnina3 cosxy

Muzete mi prosimm poradit jak vubec s tímto příkladem hnout? Moc Vám děkuji!!!

#2 11. 01. 2009 16:21

Pavel
Místo: Ostrava/Rychvald
Škola: OU
Pozice: EkF VŠB-TUO
Reputace:   135 

Re: rovnice tecny bodu

↑ PetraPlzova:

Vzhledem k proměnným x, y jde zřejmě o funkci dvou proměnných. Hledáš proto asi tečnou rovinu. Vzorec je jednodhuchý, viz

http://cs.wikipedia.org/wiki/Te%C4%8Dn%C3%A1_rovina

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#3 11. 01. 2009 17:21

PetraPlzova
Reputace:   

dekuji ti moc. Presto ale si nejsem jista, jak mam tu danou funkci do toho vzorecku dosadit? Mohl by jsi mi poradit? ci mam tu funkci zderivovat a vysledek po te dosadit ?

#4 11. 01. 2009 17:28

Pavel

↑ PetraPlzova:

Pokud je to opravdu funkce dvou proměnných, zderivuj ji podle proměnné x, pak podle proměnné y a pak do těchto parciálních derivací dosaď souřadnice dotykového bodu. Pak Ti řeknu víc.

Backslash je v TeXu tak důležitý jako nekonečno při dělení nulou v tělesech charakteristiky 0.

#5 11. 01. 2009 18:42

PetraPlzova
Reputace:   

tak podle zderivovani x mi vyslo cosxy + odmocnina 3 krat sinx y

podle zderivovani y mi vyšlo cos x + odmocnina 3 krat sin y

zderivolala jsem to jako normalni derivace, je to ok? A ted tady do toho mam dosadit 1 a Pí/3?

Dekuji ti Peta

#6 11. 01. 2009 19:29

Pavel

↑ PetraPlzova:

$ f(x,y) = \sin(xy) - \sqrt 3 \cos(xy),\qquad\qquad T[1,\frac{\pi}{3}] $

tečná rovina:
$ z-z_0=\frac{\partial f}{\partial x}(T)(x-x_0)+\frac{\partial f}{\partial y}(T)(y-y_0) $

$ x_0=1\nl y_0=\frac{\pi}{3}\nl z_0=f(T)=\sin\frac{\pi}{3}-\sqrt 3\cos\frac{\pi}{3}=\frac{\sqrt 3}{2}-\sqrt 3\cdot\frac 12=0 $

$ \frac{\partial f}{\partial x}=y\cos(xy)+\sqrt 3y\sin(xy)\qquad\Rightarrow\qquad\frac{\partial f}{\partial x}(T)=\frac{\pi}{3}\cdot\frac 12+\sqrt 3\cdot\frac{\pi}{3}\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}=\frac 23\pi\nl \frac{\partial f}{\partial y}=x\cos(xy)+\sqrt 3x\sin(xy)\qquad\Rightarrow\qquad\frac{\partial f}{\partial y}(T)=1\cdot\frac 12+\sqrt 3\cdot 1\cdot\frac{\sqrt{3}}{2}=2 $

Sama si už dosadíž do rovnice tečné roviny.

Zápatí