Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
kvádr ABCDEFGH má rozměry a,b,c. Urči povrch osmistěnu BCDEFH.
Můj nápad: v horní a dolní stěně jsou trojuhelníky, které když spojím, tak dostanu obdelník. To samé je v přední a zadní stěně a obou bočních. Takže komplikace je pouze se dvěma stěnami...
Ty když také spojím dohromady, dostanu obdelník a stranách
a 
Takže povrch osmistěnu je 
To je celé, je to OK?
Ahoj ↑ Keeeeke:,
predstaviť si to teleso je trochu náročnejšie na predstavivosť. Ale keď si ten kváder trochu natočíme, snáď je to aj vidieť. Vzniknutý osemsten má 8 stien, 6 vrcholov a 12 hrán. Všetky steny sú pravouhlými trojuholníkmi. Vždy dve a dve steny majú rovnaký obsah. Obsah steny CFH (ako aj steny BDE) je
.
Takže výsledok by mal byť
↑ Keeeeke:,↑ Arabela:
A opravdu tam vznike obdélník? Zjevně platí

a pokud by BDE (CFH) měl být pravoúhlý trojúhelník, tak pro
máme z Pythagorovy věty
.
Přijde mi, že trojúhelníky BED a CFH utvářejí dohromady kosodélník, jehož obsah jsem musel spočítat z cosinové věty, takže celkově
.
↑ Keeeeke:
MirekH má pravdu, tie dve trojuholníkové steny nie sú pravouhlé.
Obsah kosodélníku se obecně spočítá jako
, kde
je menší z vnitřních úhlů a
strany. Jelikož známe všechny strany trojúhelníku BDE (ta nejdelší z nich je úhlopříčka kosodélníku
), můžeme určit
,
po dosazení pomocí a,b,c by mělo vyjít
.
Když si vyjádříme
dosadíme za kosinus a vynásobíme
, tedy
, dostaneme
.
↑ Keeeeke:
Myslím, že kolega MirekH to robil nejako takto:
Kosínusová veta:
Odtiaľ vyjadriť cos fí, a podľa 
vypočítať sin fí:
Použiť vzorec pre obsah trojuholníka daného dvomi stranami a uhlom nimi zovretým
čo po vykrátení a vynásobením dvomi (dva zhodné trojuholníky) dá uvádzanú hodnotu.