Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Je možné mi pomoci v postupu tohoto typu přikladu? Trvalo mi hrozně dlouho než jsem to vše rozepsala a přišla na výsledek, určitě však existuje nějaký vzoreček nebo rychlý postup, předem moc děkuji.
V domě je 16 bytů, v každém z bytů žije 1-5 členů. Kolik celkem bytů může obývat jeden člen pokud je v baráku 45 nájemců? =0)
↑ LuciHorackova:Ide o to, ze ak chceme najst najvacsi pocet bytov obsadenych iba 1 clovekom, ti zvysni musia byvat co najhustejsie, teda v idealnom pripade po 5 osobach. Treba teda zacat zaplnat byty 5 osobami a pri kazdom kroku sledovat pocet zostavajucich osob a zostavajucich volnych bytov. Napriklad ak zaplnime prve 2 byty, ybytovali sme 10 osob. Zostalo 35 osob a 14 bytov. Ti sa este po jednom ubytovat nedajy, takze zaplname dalej. Jasne?

↑ vlado_bb: Ano, takhle jsem to přesně dělala, ale přišlo mi to hrozně zdlouhavé, takže nejde to jen hodit do nějakýho vzorce a finito? Jde o to, že výsledek má vyjít 8. A mě děsně mátlo to počítání s lidmi po 5,4,3,2,1..dělala jsem to tak, že jsem udělala 45/5=9 bytů po 5 což je blbost zbývá 7 bytů a už jsou všichni nakvartýrovaný v deviti, tak jsem jela dál a pak jsem si řekla, aha..blbost protože přece v každým bude bydlet jiný počet lidí..TAk jsem si kreslila xxx možnosti, ale děsně ro trvalo..Jak tedy z tvého postupu rychle dojit k číslu 8? Mockrát děkuji předem za rady..
↑ LuciHorackova:Pri ulohach tohoto typu je asi jednoduchsie odskusat isty pocet moznosti, nebude ich az tak vela, pretoze ocividne 3 patosobove byty su este malo, ale 9 je uz vela, cize pocet 5-osobovych bytov bude niekde medzi 3 a 9, co je iba 5 moznosti.

Ahoj Luci, ja bych si to nakreslila, v kazdem byte bydli 1-5 osob, tak bych napred dala do kazdeho bytu 1 osobu, zbyva 45-16=29. Do kolika bytu muzu pridat dalsi 4 osoby? 29/4 = do sedmi+29. cloveka dam do osmeho bytu. Takze zbyde 8 bytu po jednom :o)

Moc děkuji všem za rady. Děkuji Estrellito ;) tvůj postup je asi nejrychlejší..ještě jednou díky