Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 01. 2009 13:09 — Editoval O.o (13. 01. 2009 14:09)

O.o
Veterán
Reputace:   16 

Tečna k integrální křivce

Ahoj .),

měl bych dotaz na jeden příklad, teď tu nad ním přemýšlím.

Zadání je:

napište rovnici tečny v bodě (1; -2) k integrální křivce diferenciální rovnice $y'=xy+y^2$, která prochází bodem (1; -2). Nalezněte alespoň jedno řešení dané diferenciální rovnice.

Opsal jsem celé zadání, ale potřeboval bych jen postrčit s tou tečnou, řešení dif. rovnice bych už zvládnul, jen si nejsem jistý první částí.

Já jsem přemýšlel asi takto:

Hledám rovnici tečny ve tvaru $y=kx+q$, kde k je směrnice přímky (z první derivace).

Bral jsem to tak, že derivaci mám vyjádřenou dif. rovnicí, tak jsem jen dosadil bod, kterým prochází tečna.

$k=y'=-2+4=2$

Poté tedy: $y=2x+q$

Znovu jsem dosadil bod tečny (nevím, jestli jsem ten bod nepoužil nějajk mockrát .)):

$-2=2+q \ \Rightarrow \ q=-4 \ \rightarrow \ y=2x-4$

Ale je to jen tip, nevím jestli se nemá nejprve řešit diferenciální rovnice a pak spíš použít řešení dif. rovnice, jako křivku, ke které mám zjišťovat tečnu?

Prosím vás o radu, nějak nevím, jak bych s tím hnul .)

Děkuji..

EDIT:

Zjistil jsem, že danou dif. rovnici neumím vyřešit (jen ji samotnou) - u nás jsme se tenhle typ neučili. Tudíž mne to vedlo k zamyšlení, že se to dá vyřešit nějak velmi jednoduše, když po nás nechtějí obecné řešení, ale pouze jedno, jen nevím, jak na něj, tak pokud bych mohl poprosit o nakopnutí i v tomto směru, tak bych byl velmi vděčný.

#2 13. 01. 2009 14:12 — Editoval kaja.marik (13. 01. 2009 14:13)

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: Tečna k integrální křivce

Je to Bernoulliova rovnice, resi se transformaci na linearni, zkuste wikipedii nebo google.

pro zobrazeni reseni zkuste tohle
Ten postup s tecnou je dobre - hlavni myslenka, scitani a odecitani jsem nekontroloval
dalsi moznost jak napst rovnici tecny je to, cemu se anglicky rika point-slope form
$y=y'(x_0)(x-x_0)+y_0$
Potom ten bod pouzijete jenom jednou :)

#3 13. 01. 2009 15:22

O.o
Veterán

↑ kaja.marik:

Mohl bych se jen zeptat, u té rovnice tečny, jak jsi psal, tak když do derivace dosadím x souřadnici tečného bodu, tak mi tam zůstanou y, nějak se dostanu na trochu zvláštní tvar, tak jen jestli správně dosazuji?

$  y=y'(x_0)(x-x_0)+y_0 \nl y=(y+y^2)(x-1)-2=xy-y+y^2x-y^2  $

Dosazuji to správně? nějak se mi ten tvar nelíbí (tedy, dále jsem to teď neupravoval, jdu kutit oběd .)).

Nakoenc tedy ještě děkuji za rady .)

#4 13. 01. 2009 15:39

Radek
Zelenáč
Místo: Vřesina
Reputace:   

↑ O.o:

Do té derivace musíš dosadit za x i y.

#5 13. 01. 2009 15:43

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

↑ O.o:
Jdou Vam spatne hodinky :)

y'(x_0) je $y'(x_0)=x_0y_0+y_0^2=-2+4=2$

#6 13. 01. 2009 16:05

O.o
Veterán

↑ kaja.marik:

Já jsem si to říkal, jen jsem nebyl úplně jistý s tím zápisem původně, tak to nakonec ještě možná i vyjde stejně .)

Hodink jdou správně, oběd se někdy trochu protáhne do pozdějších hodin .)

Děkuji

Zápatí