Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 14. 04. 2013 20:46

jelinekgreen
Reputace:   

Integrál - parciální zlomky

Zdravím, mohl by mi někdo prosím napsat postup, jak vyřešit tento integrál? Postup vím. Typových příkladů jsem počítal už tucet a všechny mi vyšly, až na tento. Výsledek je ověřen strojem, takže chyba ve výsledcích není. Počítal jsem ho už 5x a furt mi vychází stejně blbě. Asi jsem zablokovanej... Resp. jednou mi vyšel, ale po bujarých oslavách jsem našel chybu ve výpočtu, takže nic.

Tady je ten rošťák: $\int_{}^{} \frac{x^{2}+x}{x^{2}+4x-12}dx$

Můj opakovaný výsledek: $x-\frac{3}{2}ln|x^{2}+4x-12|+\frac{9}{4}ln|\frac{x+6}{2-x}|+c$

A tohle je správný výsledek: $x+\frac{3}{4}ln|x-2|-\frac{15}{4}ln|x+6|+c$

Byl bych hrozně rád, kdyby mi někdo pomohl... Předem moc děkuji ;)

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

• (téma jako vyřešené označil(a) jelinekgreen)

#2 14. 04. 2013 20:56

standyk
Místo: SR
Škola: UMB BB
Pozice: študent
Reputace:   55 

Re: Integrál - parciální zlomky

↑ jelinekgreen:

Ahoj,
pomocou základných vlastností logaritmu sa ten Tvoj výsledok dá upraviť na ten ktorý máš v knihe
$x-\frac{3}{2}\ln|x^{2}+4x-12|+\frac{9}{4}\ln|\frac{x+6}{2-x}|+c =\nl
 =x-\frac{3}{2}\ln|(x-2)\cdot(x+6)|+\frac{9}{4}\ln|{\frac{x+6}{2-x}}|+c =\nl
=x-\frac{3}{2}\ln|x-2|-\frac32|x+6|+\frac{9}{4}\ln|x+6|-\frac94\ln|2-x|+c =\nl
=x+\frac{3}{4}ln|x-2|-\frac{15}{4}ln|x+6|+c
$

Čiže z toho vyplýva že Tvoj výsledok je správny :)

#3 15. 04. 2013 10:13

jelinekgreen
Reputace:   

↑ standyk: Díky, ačkoli mě to vlastně nepotěšilo :D

Ale pořád v tom trochu plavu, ten poslední krok nemůžu dát správně dohromady. Lítaj mi tam znamínka. Nechtěl bys mi to prosím rozepsat úplně polopatě?

Děkuju...

Fyzika je jako sex, může mít i praktické výsledky, to ale není to, proč to děláme.

#4 15. 04. 2013 15:39

standyk
Místo: SR
Škola: UMB BB
Pozice: študent
Reputace:   55 

↑ jelinekgreen:

tam keďže máš absolútnu hodnotu tak môžeš urobiť toto:
$=x-\frac{3}{2}\ln|x-2|-\frac32\ln|x+6|+\frac{9}{4}\ln|x+6|-\frac94\ln|\color{red}{2-x}\color{black}|+c =\nl
=x-\frac{3}{2}\ln|x-2|-\frac32\ln|x+6|+\frac{9}{4}\ln|x+6|-\frac94\ln|\color{red}{x-2}\color{black}|+c =\nl
=x+\frac{3}{4}\ln|x-2|-\frac{15}{4}\ln|x+6|+c
$
a potom ščítaš čo je spoločné.

#5 15. 04. 2013 21:02

jelinekgreen
Reputace:   

↑ standyk:

No, mně to stejně podle tohoto schématu nevychází. Mně těch 15/4 vychází na (x-2) a opačně. Každopádně jsem to ještě jednou přepočítal a objevil jsem jedno skryté znaménko, resp. závorku a vyšlo mi to, takže jsem se dopracoval.

Zaráží mě ale jiná věc. Jak online kalkulačka, tak spolužák, k těm zlomkům dospěli velmi rychle, hned z kraje výpočtu. Já až po dlouhých úpravách. Jaký je jiný postup, dostat se k výsledku rychleji?

Každopádně moc děkuju :))

Zápatí