Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, mohl by mi někdo prosím napsat postup, jak vyřešit tento integrál? Postup vím. Typových příkladů jsem počítal už tucet a všechny mi vyšly, až na tento. Výsledek je ověřen strojem, takže chyba ve výsledcích není. Počítal jsem ho už 5x a furt mi vychází stejně blbě. Asi jsem zablokovanej... Resp. jednou mi vyšel, ale po bujarých oslavách jsem našel chybu ve výpočtu, takže nic.
Tady je ten rošťák:
Můj opakovaný výsledek:
A tohle je správný výsledek:
Byl bych hrozně rád, kdyby mi někdo pomohl... Předem moc děkuji ;)
↑ jelinekgreen:
Ahoj,
pomocou základných vlastností logaritmu sa ten Tvoj výsledok dá upraviť na ten ktorý máš v knihe
Čiže z toho vyplýva že Tvoj výsledok je správny :)
↑ standyk: Díky, ačkoli mě to vlastně nepotěšilo :D
Ale pořád v tom trochu plavu, ten poslední krok nemůžu dát správně dohromady. Lítaj mi tam znamínka. Nechtěl bys mi to prosím rozepsat úplně polopatě?
Děkuju...
↑ jelinekgreen:
tam keďže máš absolútnu hodnotu tak môžeš urobiť toto:
a potom ščítaš čo je spoločné.
↑ standyk:
No, mně to stejně podle tohoto schématu nevychází. Mně těch 15/4 vychází na (x-2) a opačně. Každopádně jsem to ještě jednou přepočítal a objevil jsem jedno skryté znaménko, resp. závorku a vyšlo mi to, takže jsem se dopracoval.
Zaráží mě ale jiná věc. Jak online kalkulačka, tak spolužák, k těm zlomkům dospěli velmi rychle, hned z kraje výpočtu. Já až po dlouhých úpravách. Jaký je jiný postup, dostat se k výsledku rychleji?
Každopádně moc děkuju :))
Stránky: 1