Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

tak na zaciatok ahojte
chcel by som vas poprosit ci by ste mi pomohli vyriesit dva priklady, akosi si s nimi neviem rady a fyziku sa ucim sam tak by som bol rad keby mi niekto pomohol
1) Atomy v pevnych latkach kmitaju pri izbovej teplote s frekvenciou radovo 10^13 Hz. Predstavme si, ze jednotlive atomy su prepojene pruzinami. Predpokladajme, ze v telese zo striebra kmitá 1 atom a ostatne su v pokoji. Vypocitajte efektivnu tuhost pruziny. 1 mol striebra (6,02.10^23 atomov) ma hmotnost 108g.
2) Castica harmonicky kmita s frekvenciou 0,25Hz okolo rovnováznej polohy x=0. V case t=0s mala vychylku 0,37cm a nulovu rychlost. Urcite:
a) periodu kmitania, b) uhlovu frekvenciu (omega v rad), c) amplitudu kmitov, d) vychylku ako funkciu casu, e) rychlost ako funkciu casu, f)maximalnu rychlost, g) max.zrychlenie, h) vychylku v case t=3s, i) rychlost v case t=3s.
nasiel som si k tomu tieto vzorce ale neviem pochopit vztahy medzi nimi

ak by ste mali trochu casu tak by som bol vdacny keby mi to objasnite rad by som sa to naucil a moje vedomosti nato zial nestacia
dakujem