Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý deň, máme bod
ktorý leží na priamke
a
pričom
je vzdialenosť od počiatku súradnicovej sústavy. Aké sú všeobecné rovnice priamok ktoré spĺňajú tieto podmienky ? Mám problém spracovať údaj o vzdialenosti, čo sa pod týmto pojmom myslí ? lebo laickým pohľadom sa mi zdá nekonečne veľa možných rovníc ktoré majú vzdialenosť 3 a prechádzajú jedným bodom, čo však podľa výsledku nie je správne.
↑ Xaraso:
Vzdálenost bodu M od přímky p je velikost úsečky MP, kde P je pata kolmice spuštěné z bodu M na přímku p. Přímky, které procházejí daným bodem A a mají od počátku danou vzdálenost, jsou tedy jenom dvě :-)
↑ martisek:↑ martisek: ďakujem Vám :) skúsil som to vyriešiť ale neviem prísť na tie rovnice stále mi vychádza
↑ Xaraso:
Zdravím,
nalezeno při úklidu. jedná cesta: body vzdálené od počátku souřadnic o 3 jednotky tvoří kružnici
, bod A leží na přímce
(po dosazení souřadnic A máme:
), přímka p má tak rovnici
. Po dosažení do rovnice kružnice máme:
, po úpravě bude kvadratická rovnice, hledáme takové k, aby D=0 (potom přímka p je tečnou ke kružnici).
Jiná cesta:
upravíme na obecný tvar
a využijeme vzorec pro vzdálenost bodu O [0,0] od přímky.
Třetí cesta: použit odkaz na MatWiki (měla bych knihovnu číst častěji :-) Děkuji autorům.
V pořádku? Děkuji.