Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2013 16:46 — Editoval liamlim (24. 04. 2013 17:00)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

arctan, komplexní čísla, úhly

Zdravím všechny. Dnes jsem se ve škole zabýval nějakými obrázky, ve kterých jsem si procvičoval komplexní čísla na určování úhlů. No, mimo jiné jsem dokázal odvodit například rovnost:

$\arctan 1 + \arctan \frac{1}{2} = \arctan 3$

To, že jsem tuto rovnost poté zobecnil pomocí dvou obdélníků které jsem umístil do gaussovy roviny ani psát nechci, protože mi tam stejně vycházejí špatně znaménka a nevím proč.

Ale k tomu, na co se ptám... Podle čtverců, které jsem vedle sebe umiťoval do Gaussovy roviny se mi asi podařilo dokázat, že platí:

$\sum_{i=1}^{n}\arctan\left( \frac{1}{i}\right)=\arctan\left( \frac{\Im(z)}{\Re(z)}\right)$  kde
$z=\prod_{i=1}^n(i+\text{i})$

A tady mám docela problém... mohl by mi někdo poradit jak bych mohl spočítat $z$ ? za odpověď bych byl moc rád. Díky.

Říkal jsem si, že by bylo pěkné vědět, jestli ten součet na levé straně diverguje, nebo konverguje, a jestli konverguje, tak možná se trochu přiblížit té hodnotě.

• (téma jako vyřešené označil(a) liamlim)

#2 26. 04. 2013 00:48

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

Re: arctan, komplexní čísla, úhly

$z=\prod_{i=1}^n(i+\text{i})=(n+1)!$, tedy reálné číslo. Pokud by i byla komplexní jednotka a ne index, tak je součin prostě mocnina. Zkus to opravit.

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#3 26. 04. 2013 15:11 — Editoval liamlim (27. 04. 2013 13:30)

liamlim
Škola: MFF UK
Pozice: student
Reputace:   

Re: arctan, komplexní čísla, úhly

↑ Kondr:

asi jsem to špatně označil, proto raději rozepíši trochu důkladněji to, co sem tím zápisem myslel. Ten tvar jsem i trochu upravil, aby nehrozilo v první rovnosti dělení nulou jestliže je reálná část rovna nule. správně má být:

$\sum_{k=1}^{n}\arctan\left(\frac{1}{k}\right)=\arg((\text{i}+1)(\text{i}+2)(\text{i}+3)\cdots(\text{i}+n))$

což lze podle mě zapsat (asi jsem předtím index nevhodně pojmenoval $i$ protože se pletl s imaginární jednotkou) takto:

$\sum_{k=1}^{n}\arctan\left(\frac{1}{k}\right)=\arg\left(\prod_{l=1}^n(\text{i}+l)\right)$

Myslím si, že součet $(n+1)!$ bych odstal pro $\sum_{k=1}^n(n+1)$, ale já jsem index označil $i$ a imaginární jednotku $\text{i}$, tady byl asi problém

postup, jakým jsem k té rovnosti přišel:

#4 26. 04. 2013 15:30 — Editoval liamlim (27. 04. 2013 12:20) Příspěvek uživatele liamlim byl skryt uživatelem liamlim. Důvod: netýká se prvního příspěvku

Zápatí