Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny. Dnes jsem se ve škole zabýval nějakými obrázky, ve kterých jsem si procvičoval komplexní čísla na určování úhlů. No, mimo jiné jsem dokázal odvodit například rovnost:
To, že jsem tuto rovnost poté zobecnil pomocí dvou obdélníků které jsem umístil do gaussovy roviny ani psát nechci, protože mi tam stejně vycházejí špatně znaménka a nevím proč.
Ale k tomu, na co se ptám... Podle čtverců, které jsem vedle sebe umiťoval do Gaussovy roviny se mi asi podařilo dokázat, že platí:
kde 
A tady mám docela problém... mohl by mi někdo poradit jak bych mohl spočítat
? za odpověď bych byl moc rád. Díky.
Říkal jsem si, že by bylo pěkné vědět, jestli ten součet na levé straně diverguje, nebo konverguje, a jestli konverguje, tak možná se trochu přiblížit té hodnotě.

, tedy reálné číslo. Pokud by i byla komplexní jednotka a ne index, tak je součin prostě mocnina. Zkus to opravit.
↑ Kondr:
asi jsem to špatně označil, proto raději rozepíši trochu důkladněji to, co sem tím zápisem myslel. Ten tvar jsem i trochu upravil, aby nehrozilo v první rovnosti dělení nulou jestliže je reálná část rovna nule. správně má být:
což lze podle mě zapsat (asi jsem předtím index nevhodně pojmenoval
protože se pletl s imaginární jednotkou) takto:
Myslím si, že součet
bych odstal pro
, ale já jsem index označil
a imaginární jednotku
, tady byl asi problém
postup, jakým jsem k té rovnosti přišel:
Stránky: 1