Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 24. 04. 2013 23:16

user
Reputace:   24 

Určení mezí trojného integrálu

Ahoj,

řeším problém, jak u komplikovanějších příkladů určit meze integrace?

Mám například zadání: Určete objem tělesa ohraničeného plochami:
$\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}=\ln\frac{\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}}{\frac{x}{a}+\frac{y}{b}}\;;x=0\;;z=0\;;\frac{y}{b}+\frac{z}{c}=0\;\;;\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}=1$
$a,b,c>0$

Tuším co s těmi rovinami, zjevně nejsou žádné 2 rovnoběžné. Udělal jsem po trojicích průniky, takže jsem dostal body (0,0,0), (a,0,0), (0,b,0). Aby tyhle body ležely v poloprostorech určenými nerovnostmi jednotlivých rovin a mohl jsem integrovanou množinu uzavřít, , tak jsem zatím určil:
$\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}<1$
$\frac{y}{b}+\frac{z}{c}>0$
$x>0$
Takže mi zbývá určit nerovnosti pro $z$ a ten logaritmus. Zase si udělám podmínku aby v poloprostoru určeném nerovností ležely body (a,0,0), (0,b,0), dostal jsem
$\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}>\ln\frac{\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}}{\frac{x}{a}+\frac{y}{b}}$
Do předpisu této nerovnosti dosadím bod (a,b,c). Udělám průnik s rovinou $z=0$. Dostal jsem přímku v rovině z: $\frac{x}{a}+\frac{y}{b}=0$
Tato přímka neleží v trojúhelníku určeném (0,0,0), (a,0,0), (0,b,0).

Tak mě napadá, že jsem přišel na dost věcí při psaní příspěvku, tak se nad tím ještě zamyslím a kdyžtak mi jen napište, jestli je správný dosavadní postup. Díky

#2 25. 04. 2013 10:20 — Editoval Rumburak (25. 04. 2013 11:42)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Určení mezí trojného integrálu

Ahoj.
Snad by mohla pomoci nějaká substituce.   Jako první nápad se mi nabízí

$\frac{x}{a}+\frac{y}{b}+\frac{z}{c}= u,    \frac{x}{a}+\frac{y}{b} = v ,    \frac{y}{b}+\frac{z}{c} = w$ .

Její regularitu jsem ale neprověřoval .

EDIT.
Možná by postačila jednodušší substituce  $\frac{x}{a}= p  ,  \frac{y}{b}= q  ,   \frac{z}{c}= r $ .

Zápatí