Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, potřebuju poradit...
Mám rozmístit kružnice kolem kružnice, jak je naznačeno na obrázku níže. Jak to rozmístit kolem největší kružnice je mi jasné i jak vypočítat souřadnice středu. S čím však potřebuji pomoct je jak vypočítat od jakého uhlu do jakého uhlu budu rozmisťovat červené kružnice, mohl by mi někdo poradit?
- červená čára zobrazuje odkud kam by se měli kružnice rozmisťovat.
- modrou čárou jsem naznačil osu x u kružnice...
- souřadnice středu vím jak vypočítám, jen nemůžu přijít o jaký uhel to mám posouvat a v jakém rozmezí tak, aby to bylo vždy jak na obrázku
Zdravím,
není určeno, kolik kružnic se má takto rozmístit a do jaké vzdálenosti, ale pokud jde jen o posunutí úhlu malé kružnice vzhledem k velké, tak to je přece ten úhel, který svírá spojnice středů velké a malé kružnice s osou x. Pokud tedy velká kružnice je v počátku a malá má nějaké souřadnice a,b, pak posunutí bude
, až na násobky pí.
Jinak by tady bylo jednodušší počítat s polárními souřadnicemi, ale nevím, jaký je účel tohoto příkladu.
↑ Bati:
Je to algoritmus, který podle n počtu prvků rozmístí vždy takto ty kružnice...ty červené kružnice se ale vždy vzhledem k té menší černé křužnici rozestaví tak, aby byly v rozmezí té červené čáry. A ty kružnice jsou rozmístěný od nějakého uhlu a do uhlu b ...ten uhel dohromady dá pi, to vím.., ale jak přijít na to a a b.., to nevím
Aha, no tak v tom případě jsem ti na to už odpověděl.
Dejme tomu, že první kružnice bude ta černá úplně vpravo. Okolo ní ty červené jsou rozmístěny pod úhlem od
do
. Teď budu uvažovat tu černou kružnici nad ní. Tam je ten úhel od
do
, kde
. A tak dál.