Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 04. 2013 10:10

Halali
Pozice: student
Reputace:   

Výpočet uhlu

Dobrý den, potřebuju poradit...

Mám rozmístit kružnice kolem kružnice, jak je naznačeno na obrázku níže. Jak to rozmístit kolem největší kružnice je mi jasné i jak vypočítat souřadnice středu. S čím však potřebuji pomoct je jak vypočítat od jakého uhlu do jakého uhlu budu rozmisťovat červené kružnice, mohl by mi někdo poradit?
http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-04/50107_map.png

- červená čára zobrazuje odkud kam by se měli kružnice rozmisťovat.
- modrou čárou jsem naznačil osu x u kružnice...

- souřadnice středu vím jak vypočítám, jen nemůžu přijít o jaký uhel to mám posouvat a v jakém rozmezí tak, aby to bylo vždy jak na obrázku

• (téma jako vyřešené označil(a) Halali)

#2 27. 04. 2013 10:58

Bati
Reputace:   192 

Re: Výpočet uhlu

Zdravím,
není určeno, kolik kružnic se má takto rozmístit a do jaké vzdálenosti, ale pokud jde jen o posunutí úhlu malé kružnice vzhledem k velké, tak to je přece ten úhel, který svírá spojnice středů velké a malé kružnice s osou x. Pokud tedy velká kružnice je v počátku a malá má nějaké souřadnice a,b, pak posunutí bude $\varphi=\arctan{\frac b a}$, až na násobky pí.
Jinak by tady bylo jednodušší počítat s polárními souřadnicemi, ale nevím, jaký je účel tohoto příkladu.

#3 27. 04. 2013 11:06

Halali
Reputace:   

↑ Bati:

Je to algoritmus, který podle n počtu prvků rozmístí vždy takto ty kružnice...ty červené kružnice se ale vždy vzhledem k té menší černé křužnici rozestaví  tak, aby byly v rozmezí té červené čáry. A ty kružnice jsou rozmístěný od nějakého uhlu a do uhlu b ...ten uhel dohromady dá pi, to vím.., ale jak přijít na to a a b.., to nevím

#4 27. 04. 2013 13:32

Bati
Reputace:   192 

Aha, no tak v tom případě jsem ti na to už odpověděl.
Dejme tomu, že první kružnice bude ta černá úplně vpravo. Okolo ní ty červené jsou rozmístěny pod úhlem od $-\frac{\pi}2$ do $\frac{\pi}2$. Teď budu uvažovat tu černou kružnici nad ní. Tam je ten úhel od $-\frac{\pi}2+\varphi$ do $\frac{\pi}2+\varphi$, kde $\varphi=\frac{2\pi}{\text{počet černých kružnic}}$. A tak dál.

#5 27. 04. 2013 20:46

Halali
Reputace:   

↑ Bati:

Děkuji moc :)

Zápatí