Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
dobry den potebovala bych poradit s temito priklady- nevím co s těmi odmocninami
- mám použít substituci, ze které jsem dostala že y1=5 a y2=-2, ale nevím jak to upravit dál
- opět mám použít substituci, ale vůbec mi tenhle příklad nevychízí
Děkuji
2. príklade už len dosadíš do tej substitúcie, čiže
Čiže budeš mať 2 výsledky.
Ten 3. príklad máš jednoduchý.
Miesto si zaveď napr.
, vznikne ti kvadratická rovnica, výsledok bude iba 1. Následne sa vrátiš späť, takže budeš mať niečo takéto
a to už budeš určite vedieť dopočítať.
↑ ado130:
u kvadratické rovnice která je y na druhou-2y+1 mi vychází diskriminant 8
↑ blanička.č.:
1)
Umocňování není ekvivalentní úprava, je falešný kořen a rovnici vyhovuje jen pětka.
2)
Substituce a řešíme kvadratickou rovnici.
Návrat k substituci:
3)
Substituce
Návrat k substituci:
↑ bejf:
zda rozumí, jak se opisuje hotové řešení - bez pochyby :-) V případě řešení od SŠ kolegů mi ani tak nevadí, když napíšete řešení komplet (naopak - cvičíte na tom a dá se pozorovat vývoj a výcvik odborné základny). Děkuji za podrobné řešení, jen doplním, že chybí poznámka o podmínkách (u log. rovnic podstatné).
Ovšem také je dobré se věnovat a analyzovat sdělení autorů dotazů: co naznačuje toto sdělení?
blanička.č. napsal(a):
u kvadratické rovnice která je y na druhou-2y+1 mi vychází diskriminant 8
Děkuji, zdravím.
↑ Gabrielova:
Zdravím, založ si, prosím, vlastní téma viz pravidla. Tato úloha zde již byla konzultována, zkus projít sekci SŠ za poslední období. Děkuji.
Ahoj potřebovala bych poradit jak vypočítat tento příklad. Mám zadány 2 logaritmy : log 2 = 0,301030 a log 5 = 0,69897 a mám určit bez kalkulátoru log 80. Prosím o vysvětlení postupu jak dané logaritmy spočítat aby mi vyšel log 80. Předem moc děkuji !
a zbytek je práce kalkulačky
↑ marnes:
Jé děkuji moc a jsem ráda za vysvětlení alespoň pak vím postup a mohu řešit podobné příklady. Mohu ještě naposledy poprosit o tento typ příkladu ? : ((1,06)^n -1)/0,06=20 a (1-(1,025)^-n)/0,025=3 nevím pak jak přehazovat na jednotlivé strany a jak vypadá daný postup, tak budu opět moc vděčná a už je to poslední problém :)
Zdravím,
↑ licr: podle pravidel si, prosím, zakládej vždy nové téma na nový dotaz, nepiš do cizích a již vyřešených - viz pravidla a také to povídám zrovna o příspěvek výš, než ten Tvůj ↑ příspěvek 9:. Děkuji.