Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 05. 2013 16:15

vinki_cz
Reputace:   

Pravděpodobnost-sjednocení jevů

Čau lidi prosím pomohli byste mi s jedním příkladem dostal jsem ho za úkol a nevím jak na to

1.
při náhodném pokusu může nastat jen jeden z jevů A ∩B';A'∩B;A∩B;A'∩B'.Všechny tyto jevy mají stejnou pravděpodobnost 0,25.Jaká je pravděpodobnost jevu A,jevu B a jevu A∪B?

mockrát díky :-)

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 16. 05. 2013 16:54 — Editoval Rumburak (16. 05. 2013 17:01)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Pravděpodobnost-sjednocení jevů

Ahoj.

To jevové pole si znázorni jako čtverec (0, 1) x (0, 1) v kartéské soustavě souřadnic, jehož strany na osách x, y  po řadě budou
odpovídat jistým jevům  A U A' ,  B U B'  tak, že například úsečka  (0, 1) na ose x  bude některým svým vnitřním bodem rozdělena
na úsečky odpovídající jevům A , A' .

Jak do tohoto čtverce zakreslíme jevy  A ∩B'; A'∩B; A∩B; A'∩B' , je jistě zřejmé . Rovněž je zřejmé, že je o jevy neslučitelné.

Pravděpodobnosti jevů mají analogické  vlasnosti jako míry geometrických množin (délky úseček, obsahy obrazců ,...),  takže při
"správném" zakreslení by např. délka úsečky znázorňující  jev A  měla být rovna pravděpodobnosti jevu A,  podobně obsah obdélníka
znázorňujícího jev A∩B by měl být roven pravděpodobnosti jevu A∩B  atd.  Těmito úvahamu sestavíš vhodné rovnice.

#3 16. 05. 2013 17:01

vinki_cz
Reputace:   

dobře a jak se to tedy bude počítat ?

#4 17. 05. 2013 11:26

Rumburak

↑ vinki_cz:

Označme a := p(A) ,   a' := p(A') ,   b := p(B) ,   b' := p(B') .   

Platí

a + a'  = 1 ,   b + b'  = 1   (jde o součty pravděpodobností doplňkových jevů ,

ab = a'b = ab' = a'b'  = 0, 25  .

To jsou rovnice, z nichž se vypočítají čísla a, b, a' , b' .

K výpočtu p-sti  jevu A∪B se dá použit třeba vyjádření

A∪B = (A∩B) U (A∩B') U (A'∩B)     

(na pravé straně je sjednocení tří jevů, které jsou po dvou neslučitelné) nebo přes doplňkový jev:   A∪B = (A'∩B')' .

#5 17. 05. 2013 17:21

vinki_cz
Reputace:   

jo to sčítání p-stí jsem pochopil ale nechápu jak to bude dál s těmi třemi jevy ?

#6 18. 05. 2013 11:35

Rumburak

Formule  A∪B = (A∩B) U (A∩B') U (A'∩B)   je platná pro každé jevy A, B .

Jevy  A∩B,  A∩B' ,  A'∩B     jsou po dvou neslučitelné, protože žádné dva z nich  nemohou nastat zároveň.
(Například ze současného výskytu jevů  A∩B,  A∩B'  by vyplýval současný výskyt jevů B , B' , což je spor, protože
B , B' jsou  jevy navzájem opačné.  Obdobně i ve zbývajících případech.)  Odtud podle jisté věty platí

p(A∪B) = p(A∩B) + p(A∩B') + p(A'∩B) .

Jde o záležitosti poměrně základní, doporučuji podívat se na ně do studijních matariálů.

#7 18. 05. 2013 13:17

vinki_cz
Reputace:   

mockrát děkuji jo skripta mám moc mi to pomohlo :))

Zápatí