Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, mam 2 kruznice ktere se vnedotykaji, jedna jejich vnejsi tecna se dotyka prvni kruznice v bode A a druhe v bode B. Dalsi vnejsi tecna, v bode D a v bode C. Mam ukazat ze ctyruhelniku ABCD lze vepsat I opsta kruznice, ale vubec nevim z ceho vychzet, mam napsane pouze vzorce, pro tewcnovy a tetivovy ctyruhelnik. Dekuji
Ahoj ↑ simcilka:
Tu vdaka evidentnej rovnolahlosti vyvodenej z daneho popisu, mame ze jednoduho vlasnost uklov, co da, ze mozeme opisat kruznicu stvoruholniku
Pre dokaz, ze je ide o dotycnicovy stvoruholnik,( cize ma vpisanu kruznicu) pokusim sa pouzit tuto vlasnost : sucet dvoch protilahlych stran je rovnaky.... zatial to hladam.
Od kial mas tie "klasicke" ulohy?
Mas na to nejake skripta?
A mozes napisat co studujes..
Dakujem
pokracovanie:oznacme spolocny bod kruznic a stredy kruznic
Spolocna dotycnica v bode oboch kruznic, pretina usecku v bode , ktory je stred usecky ( a podobne aj pre )
Z tohto, dufam ze sa inspirujes a dokazes, ze ide aj o dotycnicovy stvoruholnik.... vdaka poznamke na konci ↑ vanok:
tu mas aj obrazok
↑ vanok:
děkuji;-) už jsem to domyslela z te prvni podminky jsem vychazela a pouzila jsem ctvrtou geometrickou umernou a i tvuj poznatek. Ja studuji MFF, ale kamaradka studeje PedF, a kdyz něco neví, tak se jí snažím poradit, ale my sme geometrii moc nebrali, takze vetsinou vychazim jen z knihy vzorcu Bartsch a hledam pomoc tady na foru;-) Děkuji take za obrazek, muzu se zeptat v cem to kreslis? v Geogebre?
Ano tento bol urobeny geogebre.
Stránky: 1