Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 05. 2013 12:16

Coko
Reputace:   

Nevlastní integrál

Dobrý den,

dá mi zabrat jeden integrál -> $\int_{0}^{\infty } sin (2x) \cdot  e^{-x} dx$
Když jsem zkusila poslední možnost Wolfram, tak ten to přepsal jako podíl, ale pak nechápu kde přišel na vzorec a ani ho podle Wolframu neumím použít -> $\int_{}^{}exp(\alpha x)\cdot sin(\beta x)dx=\frac{exp (\alpha  x)\cdot (\alpha sin(\beta x)-\beta cos(\beta x)}{\alpha ^{2}+\beta ^{2}}$
Z toho vyšlo -> $-\frac{sin (2x)+2cos(2x)}{5e^{x}}+c$
Neexistuje nějaký jiný vzorec? Tento jsem vážně ještě neviděla. A vlastně si s tím příkladem nevím rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Coko)

#2 23. 05. 2013 12:34 — Editoval jarrro (23. 05. 2013 12:39)

jarrro
Škola: UMB BB Matematická analýza
Reputace:   303 
Web

Re: Nevlastní integrál

$\exp{\(\alpha x\)}\sin{\(\beta x\)}=\mathrm{im}{\(\exp{\(\alpha x+\mathrm{i}\beta x\)}\)}$
teda daný integrál je imaginárna časť integrálu
$\int{\mathrm{e}^{\(\alpha+\mathrm{i}\beta\)x}\mathrm{d}x}=\frac{\mathrm{e}^{\(\alpha+\mathrm{i}\beta\)x}}{\alpha+\mathrm{i}\beta}=\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha-\mathrm{i}\beta\)\mathrm{e}^{\mathrm{i}\beta x}}{\alpha^2+\beta^2}=\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha-\mathrm{i}\beta\)\(\cos{\(\beta x\)}+\mathrm{i}\sin{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}$
bez komplexnej analýzy sa to dá napríklad dvakrát per partes, ale použitím "wolfrámového" triku sa na jeden šup dajú vypočítať integrály
$\int{\sin{\(\beta x\)}\mathrm{e}^{\alpha x}\mathrm{d}x}\nl\int{\cos{\(\beta x\)}\mathrm{e}^{\alpha x}\mathrm{d}x}$
pomerne mechanickým postupom

MATH IS THE BEST!!!

#3 23. 05. 2013 14:26

Coko
Reputace:   

↑ jarrro:
Nemohl byste to, prosím, ukázat na tom příkladu? Takto mi to stále nic neříká, já bych potřebovala vidět co dosazovat a tak dále.

#4 23. 05. 2013 15:05

jarrro
Web

↑ Coko:čo ukázať veď je to už vyriešené
$\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha-\mathrm{i}\beta\)\(\cos{\(\beta x\)}+\mathrm{i}\sin{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}=\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha\cos{\(\beta x\)}+\mathrm{i}\alpha\sin{\(\beta x\)}-\mathrm{i}\beta\cos{\(\beta x\)}+\beta\sin{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}=\nl =\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha\cos{\(\beta x\)}+\beta\sin{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}+\mathrm{i}\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha\sin{\(\beta x\)}-\beta\cos{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}$
teda $\int{\sin{\(\beta x\)}\mathrm{e}^{\alpha x}\mathrm{d}x}=\frac{\mathrm{e}^{\alpha x}\(\alpha\sin{\(\beta x\)}-\beta\cos{\(\beta x\)}\)}{\alpha^2+\beta^2}$
v tvojom prípade je $\alpha=-1\nl \beta=2$

MATH IS THE BEST!!!

#5 23. 05. 2013 16:43

Coko
Reputace:   

↑ jarrro:
Jsem z toho úplně v lese. Raději teda zvolím tu druhou metodu.

#6 23. 05. 2013 16:52 — Editoval Rumburak (23. 05. 2013 16:57)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Coko:
Ahoj.
Pokud jste komplexní funkce komplexní proměnné neprobírali, pak je jistě lepší zvolit nějakou elementárnější metodu.
Použití metody, která se vymyká probrané látce a neuměla jsi ji zdůvodnit,  by Ti u zkoušky možná ani nemuselo projít,
i kdyby bylo správné.

#7 23. 05. 2013 17:19

Coko
Reputace:   

↑ Rumburak:
Něco na tom bude. Každopádně moje problémy nekončí. Zvolila jsem metodu Per partes
$u=sin(2x), u´=2cos(2x) $ a za $v´=e^{-x}, v=-e^{-x}$. V části použitého vzorce mi výjde
$\int_{0}^{\infty } 2cos(2x)\cdot e^{-x}$, což ale míří na další Per partes. S takovou bych to mohla dělat do nekonečna. Dělám tento postup správně?

#8 23. 05. 2013 17:31

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Donekonečna perpartesit není potřeba, stačí dvakrát, ale stále stejným směrem (někdo zvolí opačný směr a pak se diví,
že dostal zpátky na začátek).  Měla bys po druhém provedení p. p. dosatat

(1)    $\int_{0}^{\infty } sin (2x) \cdot  e^{-x} dx = ... = f(x)  + A \int_{0}^{\infty } sin (2x) \cdot  e^{-x} dx $ ,

kde $f$ je  funkce neobsahující znak integrálu a $A$ konstanta různá od 1,  takže budeš mít lineární rovnici, v níž hledaný integrál
bude figurovat  jako neznámá.

#9 23. 05. 2013 17:47 — Editoval Coko (23. 05. 2013 17:48)

Coko
Reputace:   

↑ Rumburak:
Můj postup po druhém užití PP vychází $-sin(2x)\cdot e^{-x}-2cos(2x)\cdot e^{-x}+4\int_{0}^{\infty }sin(2x)\cdot (-e^{-x})$, ale to zase směřuje na další PP..

#10 23. 05. 2013 18:31

jarrro
Web

↑ Coko:nesmeruje dá sa vyjadriť ten integrál ako neznáma z rovnice o tom píše ↑ Rumburak:

MATH IS THE BEST!!!

#11 23. 05. 2013 19:07

Coko
Reputace:   

↑ jarrro:
Už jsem to vyřešila, teď se potrápím s limitou :D Ale díky.

Zápatí