Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

  • Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

#1 23. 05. 2013 21:36

Brzls
Veterán
Příspěvky: 1033
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 
 

Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci

Zdravím
Při jakési velice nezáživné hodině mě při pozorování mé svačiny a pití napadla tato úloha, se kterou bohužel nemůžu pohnout, respektive nejsem si vůbec jistý, jestli jsou moje výpočty správné.

Jestliže máme nádobu ve tvaru válce (poloměr r a výška dostatečná a by se kapalina nevylila), ve kterém je kapalina (celkový objem V), a kapalinu uvnitř "roztočíme" (úhlovou rychlostí omega). Když nádobu položíme, tak vidíme, že začne rotovat i nádoba (například když vezmete flašku, rozočíte v ruce a otočíte jí víčkem dolů a položíte).

Předpokládejme, že mezi podstavou nádoby a podložkou  je nulové tření, a že se toto všechno odehrává ve vakuu. Otázka - Jaká je časová závislost úhlové rychlosti nádoby na čase??
Já osobně si nejsem vůbec jist, k jakému tření mezi kapalinou a nádobou dochází, resp jak ho kvalitativně vyjádřit.
Nejde mi o celý postup, ten bych chtěl provést sám, jen prostě potřebuji nějakou tu radu do začátku, tedy jak je to tam s tím třením.

Také si nejsem jist, jestli bude kapalina zpomalovat, a nebo jestli bude jen roztáčet nádobu (tedy rychlost nádoby se limitně bude blížit k rychlosti kapaliny) popřípadě jaké podmínky doplnit, aby úloha byla "rozumě" řešitelná.
Děkuji za jakékoli rady či materiály ke studiu.

Offline

  • (téma jako vyřešené označil(a) Brzls)

#2 24. 05. 2013 22:16

Jj
Příspěvky: 8756
Škola: VŠB, absolv. r. 1970
Pozice: Důchodce
Reputace:   599 
 

Re: Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci

↑ Brzls:

Zřejmě do toho budete muset nějak (??) zamontovat vnitřní tření - viskozitu kapaliny.


Pokud se tedy nemýlím.

Offline

 

#3 25. 05. 2013 17:03 — Editoval FliegenderZirkus (26. 05. 2013 22:43)

FliegenderZirkus
Příspěvky: 544
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 
 

Re: Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci

↑ Brzls:

Mechanice tekutin moc nerozumím a ani nemám moc času si odpověď pořádně rozmyslet, tak zkusím přispět jen pár postřehy:
1) Při dostatečné výšce válce by šlo zanedbat změny veličin ve směru jeho osy a celý problém pak půjde popsat v cylindrických souřadnicích pomocí jediné souřadnice r. Tím pádem se drasticky zjednoduší Navier-Stokesovy rovnice a výsledná ODR popisující stacionární laminární proudění by měla být analyticky řešitelná. Nejsem si jistý tím, co se bude dít pro r=0, podobný příklad jsme počítali jen pro meziválcovou štěrbinu (kluzné ložisko) a tam žádná singularita nenastane.
2) Na rozhraní tekutiny a pevné stěny se nejčastěji uvažuje tzv. no-slip okrajová podmínka, která stanoví, že rychlost částeček tekutiny v těsné blízkosti stěny se rovná rychlosti této stěny.
3) Sílu mezi stěnou a přiléhající vrstvou kapaliny jde spočítat pomocí součinu tečného napětí v kapalině a kontaktní plochy. Pro newtonské kapaliny platí $\tau=-\eta\frac{\partial u}{\partial r}$, kde $\eta$ je dynamická viskozita, r radiální souřadnice a u rychlost.

Nejsem si tím, co jsem napsal, úplně jistý. Ale nějak tak by se asi mohlo začít.

Offline

 

#4 26. 05. 2013 21:32 — Editoval Brzls (26. 05. 2013 21:49)

Brzls
Veterán
Příspěvky: 1033
Škola: MFF UK (15-..., Bc.)
Pozice: Student
Reputace:   66 
 

Re: Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci

Děkuji za reakci
Všechno to skusim nějak promyslet


Edit:

Takže teď mi překážejí snad jen dvě otázky
1. Bude kapalina sama o sobě zpomalovat (kdybych neuvažoval to že je v nádobě)? Jestliže ano, bude pak tečné zrychlení konstantní? Já si myslím že by mohlo

2. Nešlo by pak úlohu řešit tak, že zjistím hodnotu momentu síly v závislosti na současné vzájemné rychlosti nádoby a tekutiny, napsal pohybovou rovnici a řešil tak pouze obyčejnou diferenciální rovnici?

Děkuji...

Offline

 

#5 26. 05. 2013 22:42 — Editoval FliegenderZirkus (26. 05. 2013 22:44)

FliegenderZirkus
Příspěvky: 544
Škola: RWTH Aachen
Reputace:   25 
 

Re: Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci

↑ Brzls:

Já bych řekl, že prvním problémem bude definice počáteční podmínky, tedy toho, jak kapalinu roztočíš, aniž bys zároveň roztočil i nádobu. V realitě je to snadné, stačí lahví vykonávat krouživé pohyby a je to, jenže jak takové proudění modelovat nevím. Pokud bychom vyšli z toho, že roztočíme nádobu (kolem své osy, ne krouživými pohyby) a počkáme, až se uvnitř ustálí proudění, tak je to myslím schůdné výše popsaným způsobem. Pak by šlo zkoumat časový průběh momentu potřebného pro násilné zastavení nádoby. To už je ale dost vzdálené tvojí původní úloze.

Jakmile opustíš svět stacionárních (ustálených) řešení, vždy skončíš s PDR, protože zbyde časová a alespoň jedna prostorová nezávislá souřadnice. Programy pro simulaci proudění (CFD—Computational Fluid Dynamics) už ale jsou na většině technických VŠ studentům k dispozici a jednodušší výpočty s malými nároky na přesnost na dnešních pc už netrvají roky. :)

O tomhle tématu se dá dost najít pod heslem „Couettovo proudění“, tj. proudění vyvolané kinematicky (pohybem stěny), oproti častějšímu proudění hnanému tlakovým rozdílem (např. v potrubí).

K tomu prvnímu dotazu—i v tekutině dochází k tření, tedy k disipaci energie. U výše zmíněného proudění v potrubí se projeví poklesem tlaku, u jiných zase rychlosti (to v trubce nelze kvůli zachování hmotnosti—rovnici kontinuity).

Ještě bych měl opravit překlep u té newtonské kapaliny, kde na pravé straně chyběla v součinu dynamická viskozita.

Offline

 
  • Hlavní strana
  • » Fyzika
  • » Tření mezi kapalinou a nádobou při rotaci (TOTO TÉMA JE VYŘEŠENÉ)

Zápatí

Powered by PunBB
© Copyright 2002–2005 Rickard Andersson