Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Prosím o pomoc s tímto příkladem. Snažila jsem se to spočítat pomocí řádkových a sloupcových úprav, ale je to na dlouho. Neexistuje jednodušší způsob?
1 2 3 4 5
0 1 2 3 4
D= 2 1 2 1 -2
-1 3 2 1 4
2 -1 2 -1 2
↑ Margareeta: V takovych pripadech byva docela rychla kombinace radkovych uprav (treba provest cast Gaussovy eliminace) s Laplaceovym rozvojem - treba si vsimat, jestli v nejakem radku/sloupci nezustalo dost nul. Kdyz v tomto konkretnim priklade pomoci Gausse dostanes nuly pod hlavni diagonalu pouze v prvnim sloupci a pak udelas Laplace podle tohoto prvnich sloupce, zustane jediny determinant 4. radu. Ten opet Laplacem dava 4 determinanty 3. radu, ktere uz spocitas z hlavy (Sarusovo pravidlo). Pokud budes mit stesti, tak nekde v te matici 4. radu bude nula, no a kdyz pro rozvoj Laplacem vyberes spravny radek/sloupec, bude se pocet determinantu 3. radu jeste snizovat.

,
kde jsem udelal Laplace podle prvnich dvou sloupcu.
EDIT: A kdybych to udelal podle prvniho a posledniho sloupce, tak bych se dokonce zbavil i te neprijemne 12, 8 a 9, tedy pomerne velkych cisel. Vsiml jsem si az ted, takze uz to nebudu prepisovat. :-(
Potvrzuji výsledek -120. Navíc mohu říci, že tuto úlohu už jsem viděl.
:-)
Samozřejmě se připojuji k myšlence kombinovat řádkové a sloupcové úpravy v kombinaci s Laplaceovým rozvojem. To je nejrychlejší cesta k cíli, jak naznačuje ↑ musixx:.
↑ Margareeta:
Našel jsem ještě tuto zajímavou variantu řešení:
Zde jse nechal poslední řádek původního determinantu a k němu přičítal čtvrtý řádek (tak vznikl čtvrý řádek nového determinantu), stejně s třetím řádkem, druhý řádek nového determinantu vznikl jako součet trojnásobku posledního a druhého řádku původního determinantu, analogicky první řádek (násobil jsem čtyřkou řádek poslední a přičítal k prvnímu). Laplaceův rozvoj dává
Nyní první sloupec budu násobit minus jedničkou a přičítat ke sloupci třetímu, ostatní sloupce nechám, tedy:
Lapalceův rozvoj podle třetího řádku dává
Nyní nechám poslední řádek a budu jej přičítat k prvnímu a druhému řádku. Odtud
Stránky: 1