Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 26. 05. 2013 11:48

Tsukuyomi
Zelenáč
Reputace:   

Vlastní vektory

Dobrý den,
potřeboval bych poradit s úkolem, zvládám vypočítat vl. čísla i vl. vektory (snad), ale v jednom ze zadání jsem narazil na "doplňkový úkol" :

Určete vlastní čísla a vlastní vektory matice A= (3 0) (1 -2) /*mají být pod sebou*/ . Rozhodněte, jakou strukturu generuje vlastní vektor příslušný danému vlastnímu číslu a stručně zdůvodněte.

Vlastní čísla mi vyšla 3 a 2. A vlastní vektory (5 1) ke trojce a (-1 1) ke dvojce. Dál ale vůbec nevím co se po mě chce. Pokud by mě někdo polopatě vysvětlil co a jak byl bych neskonale vděčný. (případně ověřil jestli mi to vyšlo správně)

• (téma jako vyřešené označil(a) Tsukuyomi)

#2 26. 05. 2013 13:10

vanok
Reputace:   742 

Re: Vlastní vektory

Ahoj ↑ Tsukuyomi:,
Skus este raz vypocitat vlastne cisla.
Pre kontrolu:sucet vlastnych cisiel matice sa rovna suctu prvkov na jej diagonale.

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

#3 26. 05. 2013 13:28

Tsukuyomi
Zelenáč
Reputace:   

Díky, vlasní čísla mají být -2 a 3. Co je ale podstatnější, vážně si nevím rady s tou druhou částí : "Rozhodněte, jakou strukturu generuje vlastní vektor příslušný danému vlastnímu číslu a stručně zdůvodněte." Nikdo pls neví ?

#4 26. 05. 2013 13:52

vanok
Reputace:   742 

Srdecne Vanok
The respect, the politeness are essential qualities...and also the willingness.
Do not judge the other one.
Ak odpovedam na nejaku otazku. MOJ PRINCIP NIE JE DAT ODPOVED ALE UKAZAT AKO SA K ODPOVEDI DOSTAT

Zápatí