Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 27. 05. 2013 18:01

SnowManiak
Reputace:   

Algoritmus

Prosím Vás o pomoc. Zde je zadání: máš knížky které mají určitý počet stran a stojí určitou cenu a máš vypsat knížky, které mají do 20 stran a knížky, které mají nejnižní cenu na stranu.

Zvladl by nedo neco takoveho?:) Děkuji za pomoc

#2 27. 05. 2013 18:12

Wrunx
Reputace:   

Re: Algoritmus

No, nevidím to nijak složitě.
Knížky do 20 stran lze vyřadit rovnou při jediném cyklu - bude obsahovat podmínku
(projdi seznam, pokud má kniha  do 20 stránek, tak ji vypiš)
Knihy s nejnižší cenou na stranu potřebují ve většině jazyků dvě fáze operace:
(projdi seznam, počítej průběžne cenu na stránku a pamatuj si nejnižší)
a
(filtruj seznam podle nejnižší nalezené ceny) výsledek bude jedna, případně více, knížek s nejnižší cenou / stránku.
V pythonu... hračka.
Nebo je v tom nějaký zádrhel který jsem nepostřehl?

#3 27. 05. 2013 18:14

SnowManiak
Reputace:   

↑ Wrunx:

No ja bych potreboval jestli bys mi ten algoritmus nenapsal jak by mel vypadat?:) ja nejsem programator ale kamos to ma za ukol a taky nevi tak zkousim toto forum:) Diky za odpoved

#4 27. 05. 2013 18:56

Wrunx
Reputace:   

Možná si nerozumíme. Myslím že jsem napsal jsem algoritmus (teoretický rozpis postupu řešení). Pokud potřebuješ rovnou jeho implementaci v nějakém konkrétním jazyce, je potřeba říci o jaký jazyk jde, protože tam se to může dost podstatně lišit :-)

#5 27. 05. 2013 22:05

SnowManiak
Reputace:   

Omlouvam se mas pravdu:) neco jako visual basic? to je asi same to co pascal ne?:)

#6 28. 05. 2013 20:06

Wrunx
Reputace:   

No... "něco jako visual basic" je krásná formulace, tu si budu muset zapamatovat :-)
Takže, "něco jako visual basic" najdeš v případě potřeby na
http://leteckaposta.cz/525080709
je to modul - primitivní generování vzorku knih, výběr podle prvního a druhého kritéria.
"Vnitřnosti" programu jsou značně neoptimalizované, i když je projekt funkční (je tam i EXE), ale s tím už si šťastný majitel této programové kromobyčejnosti jistě snadno poradí :-)

Jo, a basic je asi to samé co pascal - nějaké posloupnosti instrukcí, ano :-D

#7 28. 05. 2013 23:16

SnowManiak
Reputace:   

Dekuji moc:)

Zápatí