Matematické Fórum

Archiv diskusního fóra o matematice, 2006–2026

Toto je archiv Matematického Fóra. Fórum je dostupné jen ke čtení. Můžete se ale zaregistrovat na náš Discord server.

#1 29. 05. 2013 12:39 — Editoval PL4 (29. 05. 2013 12:56)

PL4
Zelenáč
Reputace:   0 

Průběh funkce

Zdravím. Pokouším se řešit průběh funkce $\sqrt[3]{\frac{1}{x}-\frac{1}{x^{3}}}$ . Prvně zkouším pracovat s programy, které tohle řeší a byla bych moc vděčná za rady. Zkoušela jsem použít Wolfram http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … p;a=^_Real , ale ten prý mívá problémy s třetí odmocninou a byla jsem přesměrována na Maw, který se mi ale nedaří použít, asi to tam neumím správně zadat. A také mám otázku, neumí nějaký z těch programů k tomu grafu poskytnout alespoň náčrt řešení? Moc díky za jakoukoliv radu.
Tak ještě zkouším ten Maw a tentokrát jsem z něj dostala první a druhou derivaci, ale graf žádný. Jen to slovo ´graf´ a prázdnou stránku. Nevíte, kde by mohl být problém?

• (téma jako vyřešené označil(a) jelena)

#2 29. 05. 2013 13:19 — Editoval jelena (29. 05. 2013 18:08)

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Průběh funkce

Zdravím,

stejný zápis, jak máš ve WA, jsem použila pro MAW, v záložce Funkce vykreslí graf a můžeš zvolit i přeadresování na průběh funkce (jinak je v záložce Diferenciální počet), také s grafem. Pokud ještě je problém s grafem, zkus uložit jako obrázek screen Tvé obrazovky s hlášením MAW "bez grafu". Děkuji.

Edit: oprava pravopisu

#3 30. 05. 2013 21:01

Dopikasan
Škola: TUL FM
Pozice: student

↑ PL4:
mám podobný problem, taky mi to žádné PDF neukáže. Jinak v tom wolframu kdyz to napises takhle
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%2 … 281%2F3%29
tak ti to dole spočítá první derivaci a aj nějaké minima maxima a limitu.

Jsou věci, které nikdy nepochopím.

#4 30. 05. 2013 22:41

jelena
Jelena

↑ Dopikasan:

Zdravím,

problém s PDF je u smartphonů, používáš? Další příčina se řešila v tomto tématu. Ale jinak by problém s pdf neměl být. Co přesně je v hlášení, když není pdf, je možné screen obrazovky? Děkuji.

S použitím odkazu ve WA bych byla opatrnější, zrovna v odkazu nemá dobře max, min. Třeba ještě zvolit "Use the real‐valued root instead". Nakonec další okolnosti zadání této funkce jsou zde (i způsob zadání 3. odmocniny).

#5 01. 06. 2013 11:17

Dopikasan

↑ jelena:
Zdar, používám notebook na tu generaci pdf prubehu funkce. a to pdf má 0 bajtů takže ani přejmenování(jak jsem četl na tom odkazu) nebo podobné věci nefungujou. Zkusil jsem to na smartphonua dělá to to samé = 0bajtu graf.pdf

takže nevím co s tím :(

#6 01. 06. 2013 11:31

Dopikasan

↑ jelena:
aha, možná problem solved, jsem klikal na Funkce -> Grafy elementárních funkcí

ale když dám

Diferenciální počet -> Průběh funkce  tak to funguje :D nenapadlo mě hledát pruběh funkce v diferenciálním počtu tak dobré :)

#7 01. 06. 2013 13:20

jelena
Jelena

↑ Dopikasan:

když solved, tak označím. Děkuji za zprávu.

Archiv Matematického Fóra · stav k 30. 8. 2026 · 633 258 příspěvků v 108 818 tématech