Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Máme vyrátať krivkový integrál
kde máme zadaný oblúk cykloidy r=2*(t-sin(t))dx+2*(1-cos(t))dy t ide od 0 po 2pi orientovaný z bodu [0,0] do bodu [0,4pi] Vedel by mi niekto pomôcť?Nie je mi predovšetkým jasné vyjadrenie vektora r prečo je tam dx dy?
Zdravím,
mně ten zápis také není jasný:
r=2*(t-sin(t))dx+2*(1-cos(t))dy
spíš bych viděla, že r=2 a použit parametrické vyjádření pro cykloidu. Je to zadání ze sbírky (nešlo by odkaz nebo scan stránky?) Děkuji.
↑ jelena: No použil som z vyjadrenia pre vektor r rovnice pre x a y a po vypočítaní integrálov mi vyšiel výsledok dx som bral za i a dy za j...len ten zápis mi príde zvláštny ale takto je to zadané v cvičebnici v ďalšom príklade je to dokonca skombinované čiže je tam dx (namiesto i) a vektor j...a mám k dispozícii aj prefotenú stránku z cviečebnice ale naneštastie sa nedá priložiť kvôli veľkosti.
↑ petronius:
jo tak, jako ve sbírce MA2 (to je vektor
a jednotkové vektory i, j), potom ano, to je forma parametrického zápisu, ale ne s dx, dy.
↑ Brano: To zadanie je tak ako som napísal je to krivkový integrál (ten ktorý som už napísal) cez krivku K ak K je oblúk cykloidy zadaný tou rovnicou pre vektor r.. etc ak t ide od nula po 2pi orientovaný z bodu A 0,0 do B 0,4pi
↑ petronius:
no je divné. A když se zdá být divné i kolegovi ↑ Brano: (pozdrav), tak asi divné bude. Nemůžeš dat odkaz nebo nafotit stránku (stačí i mobilem)?
zadání ve tvaru
by bylo v pořádku i pro body počáteční - koncový, jak máš.
↑ jelena: Viem ostatné integrály viem vyrátať preto aj mne to zadanie prišlo zvláštne ale vždy skôr pochybujem o svojich vedomostiach než o chybnom zadaní...preto som sa obrátil sem.Zajtra rád pošlem to zadanie momentálne nemôžem.Pokiaľ teda to zadanie nie je (nevyzerá) správne predpokladám že bude chyba vo vyjadrení vektora r.Ďakujem za pomoc.
↑ petronius:
také děkuji. Tak pošleš zítra (případně se podívej do košické sbírky). Vektor r pro cykloudu by měl být ve tvaru:
, Tvé
, tak bych to viděla. Dobrou noc.