Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj,
řeším tento příklad:
, volím substituci
a
. Dále pokračuji
a pak
čistě podle výsledku z wolframu to vychází nekonečno, ale mě to po dosazení mezí vychází číslo s konstatntou c. Kde mám tedy, prosím, chybu?
↑ jelena:
Integrál nevlastní jsme brali, ale nepoznám, kdy mám v takovém příkladě, který je zadaný jako určitý integrál pracovat s nevlastním integrálem. Spíš, jak jste poznala, že funkce není definována pro x=3 a proto musíme pracovat s nevlastním integrálem. Děkuji za trpělivost.
↑ Coko:
v zadání integrálu je funkce, která není definována pro x=3 (v jmenovateli bude 0, což nelze). Polopaticky a zjednodušeně postupuji tak - pokud by byl integrál neurčitý, mohu ho počítat a předpokládat, že integruji na intervalu, kde funkce je definována (tedy žádné riziko nečekám).
Když už ale jsou zadány meze a, b (integrál je určitý), třeba pro jistotu kontrolovat, zda vlivem funkce nejsou meze podezřelé. No a zde tak bylo. Teď je třeba vyšetřit, zda integrál konverguje a lže dopočíst, nebo diverguje a konec výpočtu (ale to už asi máte v materiálech, případně nebo zde). Nevlastní vlivem meze bys poznala již ze zadání.
↑ Coko:
také děkuji, ještě jen drobnost (ale to jen snad jasné) - neposuzuji jen krajní body intervalu (zadané meze), ale celý interval <a, b>. Např. vlivem funkce by zde byl integrál nevlastní i v případě mezí a=1, b=4 (x=3 je uvnitř intervalu, třeba rozdělit na 2 nevlastní integrály).