Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ne "K v lineárním tvaru". Oni měli pod termínem "lineární tvar" na mysli rovnici:
To znamená, že závislost je lineární (
a
jsou konstanty,
je proměnná).
OK?
↑ KennyMcCormick:
To ano. Jenže nevím, co přesně ty konstanty znamenají? Nevíš? To jediný materiál, který mám a nějak to z toho nemůžu vyčíst.
Aha, takhle jsi to myslel :-).
Vygoogloval jsem popis těch konstant: http://www.journalamme.org/papers_vol24_1/24116.pdf, strana 5, ale sám tomu nerozumím, takže jestli to takhle nestačí, bude ti to muset vysvětlit někdo jiný.
Zdravím v tématu,
byla jsem PM vyzvána, aby doplnila komentář k označení písmen ve vzorci k metodě. Děkuji kolegyňce Cesnak za důvěru a kolegovi KennyMcCormick za poskytnutý odkaz (doporučuji k podrobnějšímu pročtení). Jde o metodu, pomocí které lze stanovit hodnotu cos(úhlu), který vytvoří kapka standardizované kapaliny na zkoumaném pevném povrchu.
Standardizované kapaliny jsou obvykle n-alkany (z homologické řady). Obrázek z metody vypadá tak - a). nebo tak. Na ose x jsou hodnoty povrchového napětí jednotlivých kapalin , na ose y jsou tomu odpovídající
. Po vynesení několika hodnot přímka se extrapoluje do hodnoty
, jelikož v tomto okamžiku závorka
a tomuto okamžiku na ose x odpovídá
kritické povrchové napětí pro daný pevný povrch.
udává směrnici přímky na grafu. V zápisu
lineární tvar není dostatečně viditelný, jak ukazuje kolega ↑ KennyMcCormick: nejdřív roznásobili závorky, potom přeznačili
a z tohoto vztahu ještě přepsali vyjádření pro kritickou hodnotu povrchového napětí.
Cílem metody je stanovit kritickou hodnotu povrchového napětí a odpovídá nulové hodnotě úhlu mezi kapkou a povrchem - tedy kapka je úplně a dokonale roztekla po povrchu a dokonale ho smáčí.
Stačí tak? Děkuji.