ahoj, chtěla bych se zeptat. jak poznám o jakou funkci se jedná?sinus,cosinus,tangens..vím co mám dát do poměru, ale prostě nechápu kterou funkci "zadat".děkuji za odpovědi

↑ stavnatygrep:
Ahoj ↑ stavnatygrep:
Poznáš to podle toho, kde se daný úhel nachází, nejlépe ti to vysvětlím na obrázku:
Zde na obrázku je krásně popsáno, kde je pro tento úhel
, přilehlá a protilehlá odvěsna. Na přilehlé odvěsně úhel vždy "leží" a také leží naproti protilehlé odvěsně. Kde je přepona je vždycky zřejmé (leží naproti pravému úhlu).
Dejme tomu, že úhel
má velikost 45° a známe přilehlou odvěsnu a naším úkolem je vypočítat přeponu. Vzpomeneš si na vzorce a řekneš si "s přeponou se pracuje pouze ve funkcích sinus a cosinus, sinus to být nemůže, jelikož bychom potřebovali znát protilehlou odvěsnu a tak to tedy musí být cosinus" a použiješ známou funkci :).
Avšak třeba pro tento obrázek, už bude ležet přilehlá a protilehlá odvěsna jinde: 
V tomto případě známe úhel
, podíváš se a určíš přeponu, ta bude naproti pravému úhlu a potom se podíváš na jaké straně úhel
"leží" a to je ta naše přilehlá odvěsna, pak už se jen stačí podívat, že naproti úhlu
je logicky protilehlá odvěsna.
Popřípadě napiš konkrétní příklad, na kterém ti to ráda vysvětlím :)
Dobré odpoledne,
potřeboval bych pomoc sjedním příkladem, u kterého nevím jaká bude použita goniometrická funkce.
"Tělesová úhlopříčka kvádru je 8cm a svírá s podstavnou hranou úhel 40° Určete výšku kvádru"
Poraďte mi prosím. Děkuji
↑ MatthewH:
Zdravím,
dle pravidel zakládej si, prosím, vždy nové téma na nový dotaz viz pravidla.
EDIT: v následujícím textu je špatně zvoleno umístění úhlu - neodpovídá zadání, pro použití je jen obrázek (viz debata v následujících příspěvcích
Pokud se podíváš na obrázek, který jsem sebrala tady, tak využíváš pravoúhlý trojúhelník DBH, ve kterém máš zadáno: úhel DBH, přeponu BH a hledáš protilehlou odvěsnu DH.
Pokud se nepodaří dokončit s touto nápovědou, tak si, prosím, založ nové téma. Děkuji.
↑ misaH:
Také zdravím a děkuji za upozornění - to je pravda, že v zadání je úhel s podstavnou hranou (ne s podstavou, jak jsem popsala). Potom ale - pokud není upřesnění, že kvádr má v podstavě čtverec, tak není jasné - s kterou podstavnou hranou (AB nebo BC) je ten úhel? Děkuji.
↑ jelena:
Také děkuji.
Ak sa otáznik týka mňa, tak moja odpoveď znie:
O ktorý z uhlov ide, to netuším. S úlohou nemám absolútne nič a filozofovať okolo toho sa mi nechce.
Jednoznačný je akurát obdĺžnik s telesovou uhlopriečkou.
Na hranu sa využije kosínus 40°.
Ak sa otáznik týka mňa,...
je to spíš reakce na "Daný je iný uhol", že se mi nepodaří jednoznačně opravit postup v ↑ příspěvku 4:, tak jestli jsem nepřehlédla v zadání ještě něco jiného. Určitě není nutné rozebírat podrobněji, kolega si má založit nové téma.

ahoj, potřeboval bych poradit s touto úlohou, děkuji předem.
https://www.google.com/url?q=https%3A%2 … IX_6-E544A
druhý řádek je to:g:y= -4
↑ fandafanda:
Zdravím, založ si, prosím, vlastní téma viz pravidla. Na hlavní stránce je "založit nové téma" nebo odkaz.
V zadání máš sestavovat grafy lineárních funkcí, zde je podrobný materiál, potřebuješ si sestavit tabulku, kde budou 2 body, přes které půjde přímka. V druhém zadání je omezený definiční obor, tedy grafem bude jen polopřímka, interval je uzavřeny, tedy i počáteční bod polopřímky grafu patří, bude černí kolečko. Pokud nepomůže - tak do nového tématu, zde již nepokračuj. Děkuji.