Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 06. 2013 10:00 — Editoval jelena (13. 06. 2013 10:40)

maxx
Zelenáč
Reputace:   

Kombinace, ciselne soustavy atp.

Hola vespolek, mam zde par prikladu, se kterymi si moc nevim rady v pocatecnim postupu.

1. Kolika zpusoby lze z 15 zen a 20 muzu vybrat skupinu tri clenu, aby v ni byla alespon jedna zena a jeden muz? Ja to pocital 15*20*33, ale spravny vysledek by mel vyjit 4950, coz je presne polovina toho, co by mi vyslo mym zpusobem, jsem tak trochu zmatenej, jak se toho mohlo docilit.

Asi jsou to jednoduche priklady, nicmene u me je to uz nejaky ten rok co jsem vysel stredni skolu, tak si nevim rady ve zpusobu vypoctu. Dekuju za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) maxx)

#2 13. 06. 2013 10:45

marnes

Re: Kombinace, ciselne soustavy atp.

↑ maxx:

musíš rozdělit na dvě situace
1) 2 ženy a jeden muž
2) 1 žana a dva muži

tyto výsledky sečíst

Jo. A na začátku vás zdravím.

#3 13. 06. 2013 10:48

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ maxx:

Zdravím,

je to Tvůj první příspěvek - prostuduj ještě, prosím, pravidla - viz pravidla. I když potřebuješ jen úvodní doporučení, je lepší mít samostatná témata, jinak je to nepřehledné - úlohy jsou velmi různorodé. Osobně bych nezačínala u složitějších úloh, pokud jsi delší dobu ze školy, ale zopakovala bych postupy - materiály jsou zde.

V tématu jsem ponechala jen 1. úlohu, pro zbytek si založ samostatné témata. K první úloze - již vidím doporučení kolegy marnes, pozdrav. Nějak se mi nezdá zadání jednoznačné (nevypadlo něco?), ale možná, že kolegové to vidí jinak. Děkuji za komentář.

#4 13. 06. 2013 11:04 — Editoval maxx (13. 06. 2013 11:05)

maxx
Zelenáč
Reputace:   

Ano omlouvam se a dekuji, ted mi to uz vychazi, vyreseno. Jinak to zadani je takove jake jsem napsal, nic jsem nevynechal, tak nevim.

#5 13. 06. 2013 12:40

marnes

↑ jelena:
Taky zdravím.
jen jak chápu zadání. Moje úvaha je taková, že chci trojici, ve které musí být jeden muž i jedna žena. Pak tedy mohou nastat již popsané situace. A jak to chápeš ty?

Jo. A na začátku vás zdravím.

#6 13. 06. 2013 13:52

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ marnes:

aby v ni byla alespon jedna zena a jeden muz

ano, pokud to "alespoň" se vztahuje celkem k "jedna žena a jeden muž" (já jsem "alespoň" přiřadila jen k jedné ženě a domyslila si "pravě jeden muž" a to mi smysl nedávalo). Děkuji.

Zápatí