Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám příklad:
určete bázi a zdali vektor ... patří do té báze.
hodnoty (0,1,-1)T , (-1,2,1)T, (2,-2,-4)T a (2, -1,-5)T a vektor (1,2,3)T
chápu správně, že matice bude ve tvaru:
0 -1 2 2
1 2 -2 -1
-1 1 -4 -5
?
následně ji musím převést na inverzní, tím, že ji položím k jednotkové matici 4x4 a následne vynásobím vektorem?
Co ale když mám v tom zadání matici, kterí je 4x3? :(
Ahoj. Pokud se má určit báze lineárního obalu W vektorů (0,1,-1)T , (-1,2,1)T, (2,-2,-4)T, (2, -1,-5)T ,
pak technicky postupujeme tak, že z těchto vektorů sestavíme matici
(0, 1, -1)
(-1, 2, 1)
(2, -2, -4)
(2, -1, -5) ,
v níž dané vektory figurují jako řádky, s nimiž provedeme Gaussovu eliminační metodu.
Nenulové řadky, které po GEM zbydou, zpětně zapíšeme jako jako sloupce a dostaneme tak bázi B prostoru W.
(Ekvivalentně bychom mohli z vektorů udělat sloupce matice, ale pak by se GEM musela provádět se sloupci,
což není příliš běžné a mohlo by se to někomu poplést).
Vektor (1,2,3)T by nemohl být prvkem této (ani jiné) báze prostoru W, pokud by vůbec nebyl prvkem prostoru W.
Je-li prvkem prostoru W, pak může být prvkem báze B nebo nemusí podle toho, jak byla volena posloupnost kroků při GEM.
Domnívám se, že úloha spíše požaduje ověřit, zda (1,2,3)T patří do W.
↑ Lucano:
Ahoj,
zadání není příliš jasné. Máš určit bázi bez ohledu na to, které vektory jsou zadány? Pak je to jasné - (1;0;0); (0;1;0); (0;0;1). Anebo máš vybrat bázi z toho, co je zadáno? Pokud to druhé, pak je řešení víc. Vzal bych první tři vektory, sestavil matici
0 1 -1
-1 2 1
2 2 -4
(proč je všechno transponováno, netuším - věc se tím jenom komplikuje) a zjistil bych hodnost. Pravděpodobně bude tři => tyto vektory tvoří bázi, ostatní dva do ní nepatří. To ale můžeš zjistit s větším počtem trojic, tj. zjistit víc bází, do kterých postupně patří a nepatří jiné vektory...
ahoj, no, tohle je trochu prusvih, protoze sam nevim jak to ma presne byt. pripravuju se na ZK a tohle jsou utrzkovite informace z minulych terminu, tak to zkousim, nicmene si myslim, ze to bude tak jak pise Rumburak - mrknu na to... kdyz uz jsem zalozil to tema, mam tu dalsi dva priklady, mohl bych poprosit jen o teoreticky postup?
↑ Lucano:
První příklad: u=(1,1,0)^T, u'=(1,1,0)^T, další dvojice v,v', w, w'. Pro matici zobrazení - označme třeba M - musí platit:
u'=Mu
v'=Mv
w'=Mw
získá se soustava rovnic pro devět prvků matice M, která by měla být relativně snadno řeštitelná.
Druhý příklad: jak píše ↑ Rumburak: - sestavit matici, jejíž řádky tvoří zadané vektory, pomocí GEM určit hodnost - to je dimenze. Nenulové řádky tvoří bázi.
ahoj, k tomu obrazku, příklad číslo 2 /matice lineárního zobrazení/
bude to takhle?
1 1 0 1 1 0
1 0 1 = 0 1 -1
0 1 1 1 0 5
?
jen mi nejak unika co ted s tim? potrebuju se dostat na tu matici M, kde přes determinant? určím vlastní čísla a vlastní vektory...
nebo mi něco uniká, že mi už asi po dnešku hrabe... :(
↑ Lucano:
Takhle to nebude. Máš najít matici F takovou, aby platilo F*X = Y , kde X představuje matici
1 1 0
1 0 1
0 1 1
a Y matici
1 0 1
1 1 0
0 -1 5
(dané vektory odpovídají sloupcům). Dá se to převést na soustavu 9-ti lin. rovnic o 9-ti neznámých, jimiž budou prvky matice F.