Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Lámu si hlavu s následujícím: Určete počet prvků řádu 4 v grupě permutací S8.
Začal jsem zkoumáním prvků řádu 4 v S4. Zjistil jsem, že v S4 jsou řádu 4 ty prvky, kde žádná pozici není sama na sobě a permutace má lichou signaturu. Počet prvků, kde pozice není sama na sobě je . Kolik z nich má obecně lichou signaturu nevím a asi to není důležité. V S8 musí být vše přeházené s lichou sgn na 4 až 8 pozicích. Dál, už nevím, co s tím, ani si nejsem jistý, jestli to co tvrdím, je správné.
Druhý postup, který by mohl někam vést. Každý prvek řádu 3, se dá vyrobit přehozením nějaké pozice 3x tam, kde předtím nebyla. Např.
1234
první přehození: 1 s 2
2134
druhé přehození: 1 s 3
2314
třetí přehození: 1 s 4
2341
což je prvek řádu 4
Výběr první dvojice je z výběr druhé z atd. Prvek 2341 se dá vyrobit i jinak, ale vždy to lze i takto. Po troše počítání mi příjde, že 2341 lze sestrojit třema různými cestami, které dodržují tento postup.
Pokud by to byla pravda, v S8 by stačilo tuhle množinu rozšířit o možnosti na dalších pozicích, kde se buď nic neděje, nebo tam dochází k jednomu nebo třem přehozením.
Takže ani k dílčímu výsledku jsem se vlastně nedobral, ačkoliv jsem nad tím strávil až příliš mnoho času. Pokud máte chuť , poraďte mi, jak postupovat. Hodně by mě zajímal výsledek, resp. postup k němu.
Ahoj ↑ Honza90:,
V tejto grupe mas uz vsetki cykly dlzky 4. Tak urci kolko ich je.
Inac vieme, ze ak nejaky prvok symetrickej grupy je vytvoreny cyklamy (zo disjuktnymy orbitmy) tak jeho rad je NSN vsetkych vytvarajucych cyklov.
Ake su moznosti na to v ?
Mozes skusit, ako bonus, najst odpoved na tuto otazku: Aky je najvadci mozny rad nejakeho prvku v tejto grupe?
↑ vanok:
Podle toho co pises bude nejvetsi rad asi 15=nsn(5,3)..cyklus delky 5 a cyklus delky 3, je tak?
Jinak te prvni rade moc nerozumim. O jake grupe mluvis, ze v ni jsou vsechny cykly delky 4? Nebo znamena delka cyklu neco jineho nez z kolika se sklada prvku?
no co sa tyka 15 mas pravdu...napr (512345)(678) vyhovuje.
Stale pisem o grupe
Ty mas vycislit prvky radu 4.
Popisal som ti jednu ich klasu.
Kolko je takych prvkov?
A take ine klasy najdes, vdaka vlasnosti o NSN.( su tri)
Dobre pokracovanie.
Tak este mala pomoc
Cyklus ma 4 pohyblive prvky a 4 fixne.
Ich pocet urcis tak ze z 8 prvkov vyberes lubovolne 4, je ich
a akoze kazdy cyklus sa moze pisat 4my sposobmy napr. su 4 mozne zapisy pre ten isty cyklus.
To ti da moznych takych cyklov.
Iny priklad inej kategorii
Skus to sam dokoncit.
Ozaj co studujes? (skola, rocnik, predmet )
↑ vanok:
422, 4211, 41111 budou ty prvky radu 4, sem jsem se dostal aji svym primitivnym postupem, ale uz jsem to spravne nevycislil. Studuji mat inzenyrstvi, VUT brno, 2-3 rok bc.
Ty pracujes jako odborny matematik? To je me vysnene povolani.
tie prvky co pises nevyzeraju ako treba.
tam ti aj priklady na tie dve triedy co musis vysetrit
(1234)(56)(78)
(1234)(5678)
vidis ze ta jednoducha vlasnost s NSN funguje...
Ano pracujem ako matematik... no ale je lepsie robit aplikovanu matematiku, co sa tyka platu.
↑ vanok:
tedy pripustne prvky vyjadrene v cyklech jsou:
(1234) ma 8*7*6*5/4=420 zpusobu
a) (1234)(5)(6)(7)(8) ... 420*1
b) (1234)(56)(7)(8) ... 420*4*3/4=1260
c) (1234)(56)(78) ... 420*4*3/4=1260
d) (1234)(5678) ... 420*4*3*2/4=2520
celkem 5460 prvku radu 4.
diky za radu ;)
Pripad a) c) je dobre vycislineny.
Druhe dva treba opravit.
D) treba vydelit 2!=2, lebo inac kazdy cyklus je napisany dva krat.
nie, argument je: dva disjonktne cykly komutuju.
A tak kazdy prvkok sa da napisat dvomi sposobmy.
↑ Honza90: tu si dal jednu otazku, na ktoru som ti dal vyssie priklad
↑ vanok:
kazdy cyklus sa moze pisat 4my sposobmy napr. su v S8, 4 mozne zapisy pre ten isty cyklus.
Prvok ako (1234)(56) je vytvoreny z dvoch disjonknych cyklov ( tie komutuju)
Trieda takych prvkov ma ((8.7.6.5/4)(4.3)/2).2/2 =8!/(4.2.2!) ktorych je ako si aj sam urcil 2520.
Posledna2 je vdaka komutativite cyklov
Ako vidim tazke veci rozumies velmi dobre. À tie lahke nie.
Vsak ide o cisto kombinacny problem.
vsak to sedi z tym co som vyssie pisal.
Kdemas problem?
a dostanes 8!/(2^3.3!.2!)=420