Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 25. 01. 2009 22:03 — Editoval zajca (25. 01. 2009 22:28)

zajca
Zelenáč
Reputace:   

určení algebraické rce. z kořenů

Dobrý den,
potřeboval bych pomoct při zkoušce jsem dostal zadání:
"napište algebraickou rovnici s kořeny  -i , 2 a 3 kde 3 je trojnásobným kořenem"
rovnice by měla být v algebraickém tvaru tzv. bez "i"

napadlo mě řešení, že z toho vytvořím rovnici (x-2)*((x-3)^3)*(x+i) pak roznásobým a něco mi vyjde, ale nevím jestly je to správné řešení a co udělat stím komplexním kořenem (že ho přepíšu na odmocninu z -1 mi nepřipadá jako řešení).

//omlouvám se myslím reálné koeficienty.

#2 25. 01. 2009 22:13 — Editoval mikee (25. 01. 2009 22:16)

mikee
Veterán
Reputace:   12 

Re: určení algebraické rce. z kořenů

↑ zajca:
Ak vieme, ze algebraicka rovnica ma komplexny koren a ze ma realne koeficienty, tak musi platit, ze korenom je aj komplexne zdruzene cislo k tomuto korenu. Komplexne zdruzeny koren k cislu (a+bi) je cislo (a-bi), v nasom pripade k cislu -i je to cislo i. Takze hladana algebraicka rovnica bude $(x+i)(x-i)(x-2)(x-3)^3=0$, z ktorej po roznasobeni dostaneme hladanu algebraicku rovnicu siesteho stupna s realnymi koeficientami :)

#3 25. 01. 2009 22:16

Marian
Místo: Mosty u Jablunkova
Škola: OU
Pozice: OA, VSB-TUO
Reputace:   67 

↑ zajca:
Uvažuješ relativně správně, jen si nejsem jistý, jak to myslíš s tím, že výsledná rovnice má být v algebraickém tvaru. Předpokládám, že má být algebraická s reálnými koeficienty. Kdyby se na místě jednoho nebo i více koeficientů vyskytovala imaginární jednotka "i", pak by byla rovnice ve tvaru, který navrhuješ ty stále algebraickou (dokonce i s algebraickými koeficienty). Pokud chceš "i"-čka odstranit, musíš kromě faktoru (x-i) uvážit i faktor, jehož kořenem je číslo algebraicky sdružené k "i", tedy "-i". Nebudeš proto násobit faktorem (x-i), ale faktory (x-i)*(x+i)=x^2+1.

#4 25. 01. 2009 22:37

zajca
Zelenáč
Reputace:   

díky za pomoc, by mě v životě nenapadlo, že to musím násobit ještě číslem komplexně sdruženým. výsledek už vypadá konečně tak jak asi má vypadat. :)

Zápatí