Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Je to hledání extrémů na uzavřeném intervalu, tj. najít stac. body uvnitř tohoto intervalu pomocí první derivace a určit jejich fční hodnotu, dále fční hodnoty v krajních bodech.
Obávám se, že výsledná rovnice nebude algebraicky řešitelná, tedy bude třeba použít mat. software nebo nějakou numerickou metodu.

Tak jsem to zderivoval, položil rovno nule a stacionární bod mi vychází:

Ale ještě to zkontroluj, je pátek večer a wolfram se tváří jinak, ikdyž to možná jenom maskuje :-)
Je třeba ale zjistit funkční hodnotu pro tento bod a tak funkční hodnoty v krajních bodech a provádět diskuzi vzhledem k parametrům a počátečním podmínkám...
EDIT: začal jsem to psát dříve, máš to zderivováno dobře.

No, tady jsem zaseklý, podívám se na to zítra, je docela problém, že hledáme glob. extrém na otevřeném intervalu funkce, která je závislá na dvou parametrech.
Extrém bude nastávat buď v bodě -arctan(d/h)/2 nebo pokud se budeme blížit do krajních bodů definičního oboru - ty ale do definičního oboru nepatří, takže nedostaneme žádný konkrétní bod, leda tak limitu.
↑ Hanis:
Hele:
, položí se 
, platí-li tohle, pak cos2x je různý od nuly, takže vydělíme cos2x
, ze vzorce
je
(podmínka x je různe od pi:4) a dostanem rovnici
ta má kořeny
a z nich v intervalu
leží jenom
(h,d jsou kladná čísla). Takže minimum funkce f(x) je
. Co myslíš o tomhle postupu? Já teď jdu spát.

Ahoj,
tak ten postup je dobře až po kořeny.
Pak je třeba zinverznit pomocí arctg.
Ale větší problém vidím v tom, že tvrdíš, že
leží v daném intervalu.
Menší než pi/2 je to triviálně, protože arctg(x) je vždy menší než pi/2.
Horší je to ale s levým krajním bodem. Musí platit 
To ale víme, že máme extrém. Pro určení, zda-je max nebo min bude třeba určit druhou derivaci a určit její znaménko.
Btw: co je to za problém, kterým se zabýváš?
↑ Hanis:
Jde o fyzikální problém- máš zasáhnout cíl ve výšce h a vzdálenosti d při minimální počáteční rychlosti, ale na netu jsem už našel prakticky totéž i s řešením http://fyzikalniolympiada.cz/archiv/54/fo54b1_r.pdf, ale díky za pomoc.