Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 19. 07. 2013 20:33

kryštof
Pozice: student
Reputace:   

minimum funkce

Ahoj, potřeboval bych pomoct s nalezením minima téhle funkce $f(x)=k\cdot \sqrt{\frac{1}{\cos ^{2}x\cdot (d\text{tg}x-h)}}$ na intervalu $(arctg\frac{12}{125},\frac{\pi }{2})$, k,h,d jsou kladné reálné konstanty. Je to součást složitějšího problému, předem dík za rady.

• (téma jako vyřešené označil(a) Hanis)

#2 19. 07. 2013 20:40

Hanis
Veterán
Místo: Brno
Škola: PřF MUNI - Statistika a analýza dat
Pozice: Děvče pro všechno
Reputace:   148 

Re: minimum funkce

Ahoj,

stačí maximalizovat jmenovatele.

#3 19. 07. 2013 21:10

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Jasně, a jak na to?

#4 19. 07. 2013 21:30

Hanis
Veterán

Je to hledání extrémů na uzavřeném intervalu, tj. najít stac. body uvnitř tohoto intervalu pomocí první derivace a určit jejich fční hodnotu, dále fční hodnoty v krajních bodech.
Obávám se, že výsledná rovnice nebude algebraicky řešitelná, tedy bude třeba použít mat. software nebo nějakou numerickou metodu.

#5 19. 07. 2013 21:49

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Takže první derivace  "fce ve jmenovateli" mi vyšla $d\cos 2x+h\sin 2x$.

#6 19. 07. 2013 21:49 — Editoval Hanis (19. 07. 2013 22:26)

Hanis
Veterán

Tak jsem to zderivoval, položil rovno nule a stacionární bod mi vychází:

$d\cdot \cos 2x =-h\cdot \sin 2x$
$\text{pro } \cos 2x\neq 0\wedge  h\neq 0 $
$\tan 2x=-\frac{d}{h}$
$x=-\frac{\arctan \frac{d}{h}}{2}$

Ale ještě to zkontroluj, je pátek večer a wolfram se tváří jinak, ikdyž to možná jenom maskuje :-)

Je třeba ale zjistit funkční hodnotu pro tento bod a tak funkční hodnoty v krajních bodech a provádět diskuzi vzhledem k parametrům a počátečním podmínkám...

EDIT: začal jsem to psát dříve, máš to zderivováno dobře.

#7 19. 07. 2013 21:56

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Dobře, jak dál?

#8 19. 07. 2013 22:06 — Editoval kryštof (19. 07. 2013 22:08)

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Když jsem položil tu derivaci rovnou nule, vyšlo mi $x=\frac{1}{2}arctg(-\frac{d}{h})=-\frac{1}{2}arctg(\frac{d}{h})$ jako tobě, mám teď tedy bod, ve kterém ta původní funkce f(x) dosahuje minima?

#9 19. 07. 2013 22:12

Hanis
Veterán

No, tady jsem zaseklý, podívám se na to zítra, je docela problém, že hledáme glob. extrém na otevřeném intervalu funkce, která je závislá na dvou parametrech.

Extrém bude nastávat buď v bodě -arctan(d/h)/2 nebo pokud se budeme blížit do krajních bodů definičního oboru - ty ale do definičního oboru nepatří, takže nedostaneme žádný konkrétní bod, leda tak limitu.

#10 19. 07. 2013 22:18

Hanis
Veterán

Spočítejme
$I.~~\lim_{x \to \frac{12}{125}}k\cdot \sqrt{\frac{1}{\cos ^{2}x\cdot (d\cdot\text{tg}x-h)}}$
$II.~~k\cdot \sqrt{\frac{1}{\cos ^{2}\(-\frac{\arctan \frac{d}{h}}{2}\)\cdot \(d\cdot\text{tg}\(-\frac{\arctan \frac{d}{h}}{2}\)-h\)}}$

$III.~~\lim_{x \to \frac{\pi}{2}}k\cdot \sqrt{\frac{1}{\cos ^{2}x\cdot (d\cdot\text{tg}x-h)}}$

A s tím prostředním výpočtem bude asi docela problém... Je to samozžejmě za podmínky, že x leží v zadaném intervlau.

#11 20. 07. 2013 00:41 — Editoval kryštof (20. 07. 2013 00:45)

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Hele: $\frac{\mathrm{d} }{\mathrm{d}x }(\cos ^{2}x\cdot (d\text{tg}x-h))=d\cos 2x+h\sin 2x$, položí se
$d\cos 2x+h\sin 2x=0$
$d\cos 2x=-h\sin 2x$, platí-li tohle, pak cos2x je různý od nuly, takže vydělíme cos2x
$d=-h\text{tg} 2x$
$\text{tg} 2x=-\frac{d}{h}$, ze vzorce $\text{tg}(\alpha \pm \beta )=\frac{\text{tg}\alpha \pm \text{tg}\beta }{1\mp \text{tg}\alpha \text{tg}\beta }$ je
$\frac{2\text{tg}x}{1-\text{tg}^{2}x}=-\frac{d}{h}$ (podmínka x je různe od pi:4) a dostanem rovnici
$\frac{d}{h}\text{tg}^2x-2\text{tg}x-\frac{d}{h}=0$ ta má kořeny
$\text{tg}x=\frac{1\pm \sqrt{1+\frac{d}{h}}}{\frac{d}{h}}$ a z nich v intervalu $(arctg\frac{12}{125},\frac{\pi }{2})$ leží jenom $\text{tg}x=\frac{1+ \sqrt{1+\frac{d}{h}}}{\frac{d}{h}}=\frac{h+\sqrt{h^2+d^2}}{d}$ (h,d jsou kladná čísla). Takže minimum funkce f(x) je $\frac{h+\sqrt{h^2+d^2}}{d}$. Co myslíš o tomhle postupu? Já teď jdu spát.

#12 20. 07. 2013 10:30

Hanis
Veterán

Ahoj,

tak ten postup je dobře až po kořeny.

Pak je třeba zinverznit pomocí arctg.

Ale větší problém vidím v tom, že tvrdíš, že $\text{tg}x=\frac{1+ \sqrt{1+\frac{d}{h}}}{\frac{d}{h}}=\frac{h+\sqrt{h^2+d^2}}{d}\Rightarrow x=\arctan \frac{h+\sqrt{h^2+d^2}}{d}$ leží v daném intervalu.

Menší než pi/2 je to triviálně, protože arctg(x) je vždy menší než pi/2.

Horší je to ale s levým krajním bodem. Musí platit $\frac{21}{125}<\frac{h+\sqrt{h^2+d^2}}{d}$

To ale víme, že máme extrém. Pro určení, zda-je max nebo min bude třeba určit druhou derivaci a určit její znaménko.

Btw: co je to za problém, kterým se zabýváš?

#13 25. 07. 2013 15:13

kryštof
Reputace:   

↑ Hanis:
Jde o fyzikální problém- máš zasáhnout cíl ve výšce h a vzdálenosti d při minimální počáteční rychlosti, ale na netu jsem už našel prakticky totéž i s řešením http://fyzikalniolympiada.cz/archiv/54/fo54b1_r.pdf, ale díky za pomoc.

Zápatí