Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím, může někdo pomoct s tímto zadáním:
Pro obraz M zjistěte transformační matici H. Filtrujte maskou 3 x 3 pro průměrování se zvýšenou váhou středního pixelu (hodnota 2). Pro okrajové pixely předpokládejte rozšíření obrazu, jako by se v obou směrech periodicky opakoval:
10 15 13
M= 6 5 3
18 25 8
Pomůže jakékoliv info, které povede k vyřešení. Díky
Takže nejprve se přiznám, že jsem dost dobře nepochopil zadání a tak si ho vykládám tak, jak by "se mi to líbilo":
Tedy vlastně matice M je výsledkem filtrace maskou 3x3 z nějaké původní matice A (taktéž čtvercové). Máš najít transformační matici H takovou, že:
M=HA
Hrubou silou na to můžeš jít po složkách a pro výsledky filtrace si psát jednotlivé rovnice:
Když se nad tím zamyslíš, tak to můžeš zobecnit na tvar:
Z toho je už vidět, že transformační matice H je vlastně součtem matice jednotkové (I) a matice samých jedniček(E), tedy:
Kdybys mi nevěřil, zkus si po složkách rozepsat maticový vztah: C=(I+E)B=IB+EB
Nakonec ještě takový drobný detail, filtrace je obvykle podlněna o "vyrovnání střední hodnoty" - buď se výsledek transformace dělí součtem transformační matice, nebo se tímto podělí transformační matice. Protože je všechno hezky lineární, můžeš to podělení desítkou zakomponovat kdykoliv.
Stránky: 1