Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 07. 2013 11:03

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

Transformační matice + maska

Zdravím, může někdo pomoct s tímto zadáním:

Pro obraz M zjistěte transformační matici H. Filtrujte maskou 3 x 3 pro průměrování se zvýšenou váhou středního pixelu (hodnota 2). Pro okrajové pixely předpokládejte rozšíření obrazu, jako by se v obou směrech periodicky opakoval:

10    15    13
M=    6      5      3
        18     25    8

Pomůže jakékoliv info, které povede k vyřešení. Díky

• (téma jako vyřešené označil(a) Cesnek)

#2 31. 07. 2013 14:12

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Transformační matice + maska

Takže nejprve se přiznám, že jsem dost dobře nepochopil zadání a tak si ho vykládám tak, jak by "se mi to líbilo":
Tedy vlastně matice M je výsledkem filtrace maskou 3x3 z nějaké původní matice A (taktéž čtvercové). Máš najít transformační matici H takovou, že:
M=HA

Hrubou silou na to můžeš jít po složkách a pro výsledky filtrace si psát jednotlivé rovnice:

Když se nad tím zamyslíš, tak to můžeš zobecnit na tvar:

Z toho je už vidět, že transformační matice H je vlastně součtem matice jednotkové (I) a matice samých jedniček(E), tedy:

Kdybys mi nevěřil, zkus si po složkách rozepsat maticový vztah: C=(I+E)B=IB+EB

Nakonec ještě takový drobný detail, filtrace je obvykle podlněna o "vyrovnání střední hodnoty" - buď se výsledek transformace dělí součtem transformační matice, nebo se tímto podělí transformační matice. Protože je všechno hezky lineární, můžeš to podělení desítkou zakomponovat kdykoliv.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 31. 07. 2013 14:23

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

Re: Transformační matice + maska

↑ Formol:

Díky moc. Takhle to má vycházet.

Zápatí