Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 07. 2013 14:28

Cesnek
Pozice: Antitalent na výpočty
Reputace:   

První sčítanec matice

Zdravím všechny,
mám před sebou toto zadání:

Pro matici M vypočítej první sčítanec (n=1) nastohovaného vektoru $_{Ms}$

Matice M:

10    15    13
M=        6      5      3
            18    25     8

Předem díky za jakoukoliv informaci, která povede k vyřešení.

• (téma jako vyřešené označil(a) Cesnek)

#2 31. 07. 2013 14:57

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: První sčítanec matice

A co je, prosím, nastohovaný vektor? Jde o "stacked vector" u maticových diferenčních rovnic, nebo je to nějaká specialita z Pardubic?

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 31. 07. 2013 15:03

Cesnek
Reputace:   

↑ Formol:

v Pardubicích mají spoustu specialit. Je to dost možné. Vlastně je to popsané ve skriptech v odkazu na straně 19. Ale nevím, jak došli k tomu výsledku.

http://www.uloz.to/xjhgbKtg/zaklady-zpr … obrazu-pdf

#4 31. 07. 2013 15:22

Formol

↑ Cesnek:
uloz.to mám v práci zablokované, kouknu se na to - pokud ti nikdo neodpoví dříve - někdy v průběhu večera.

#5 31. 07. 2013 15:27

Cesnek
Reputace:   

↑ Formol:

Děkuji. Ty skripta jsou ještě na Primat.cz, ale určitě počkám na večer, pokud na to tedy nepřijdu, ale to je celkem nepravděpodobné.

http://www.primat.cz/upce-fcht/predmety … azu-q9210/

#6 31. 07. 2013 17:55

Formol

↑ Cesnek:
Tak jsem se na to podíval a mám pocit, že jde o dosti zbytečný koncept, navíc celkem zmateně popsaný.

Celá finta je v tom, že si definuješ "obrovskou" matici Nn a vektor vn tak, abys vybral z matice M (obecně obdélníkové) právě jeden sloupec.

Vektory vn vytvoříš jednoduše - jsou to sloupcové vektory kde je na pozici n 1 a na ostatních pozicích je nula.

Matice Nn vytoříš také jednoduše - představ si, že vezmeš vektor vn a všechny jeho nuly nahradíš čtvercovými maticemi samých nul (0_3) a jedničku jednotkovou maticí (E_3).

První sčítanec tedy bude mít tvar N1*M*f1.

Vektor f1 a matice N1 mají tvar:

Počítat můžeš v libovolném pořadí, násobení matic je asociativní. Lepší je spočítat si M*f1 - to je vlastně výběř prvního sloupce (rozhodně si to napiš na papír a zkus to násobení udělat). No a výsledek vynásobíš zleva maticí N1, což je vlastně doplnění nul na konec vektoru.

Taky můžeš fixlovat a napsat výsledek tak, že si napíšeš první sloupec matice M a pod něj šest nul;-)

#7 31. 07. 2013 20:01

Cesnek
Reputace:   

↑ Formol:

Děkuji. Mělo by to být tedy stejně jako ve skriptech pouze s rozdílem ve sčítanci na konci, tzn. horní tři čísla. Jestli tomu dobře rozumím, tak vektor v1 + matice N1 by měly být vždy stejné? To je asi opravdu zbytečný koncept, vlastně nevím, co se tím dokazuje.

#8 31. 07. 2013 20:38

Formol

↑ Cesnek:
Nevím, co přesně myslíš tím, že by v1 a N1 byly stejné - jestli jako v příkladu ve skriptech, tak ano.

Jinak s tou zbytečností jsem to nejspíš přehnal, ono to nejspíš mělo své opodstatnění v době faxů, protože je to matematický model převodu na řadu čísel. K modelování lineárních operací s obrazem se to moc nehodí, protože po předevení obrazu na vektor (matici M*Nx1) se struktura zajímavějších globálních filtrů dosti znepřehlední. (to spíše pro úplnost, aby mě příliš nezpucoval náhodou sem nahlédnuvší kolega martisek. Ten totiž habilitoval digitální geometrii, zatímco moje kvalifikace končí tím, že v rámci doktorského studia zkouším kouzlit s texturou)

#9 31. 07. 2013 21:12

Cesnek
Reputace:   

↑ Formol:

Tím "stejně" myslím vektor v1 a pak N1. Ve skriptech je popsán vektor, který má na první pozici 1 a pak dvě nuly. Z toho se pak konstruuje matice viz. tvé vysvětlení výše.  No a mě by zajímalo, jestli i v případě matice v mém prvním příspěvku je vektor, který má na první pozici 1 a pak dvě nuly (jedná se tedy o jinou matici než je ve skriptech). Jestli tomu rozumím tak - ano? Děkuji za vysvětlení v posledním příspěvku.

#10 31. 07. 2013 23:26

Formol

↑ Cesnek:
Vektor fn a matice Nn jsou dány pouze rozměry matice, kterou stohuješ. Na konkrétním obsahu stohované matice nezáleží. Pokud máš matici, kterou máš stohovat 3x3, bude f1 vždycky "jednička a pod ní dvě nuly". Zcela analogicky, pokud budeš stohovat matici 500x500, bude f1 "jednička na prvním místě a pod ní 499 nul", f2 "nula, pod ní jednička, pod ní 488 nul",...

Ještě si dovolím jednu poznámečku: Matice Nn se "nekonstruuje z vektoru fn" (tohle tvrzení by mohlo být u zkoušky problematické), spíš je to podle mého názoru velmi plastický způsob, jak si vlastně matici Nn představit. U zkoušky bys měl, pokud na to dojde řeč, hovořit spíše tom, že jde o blokovou matici matic NxN, která má na n-té pozici jednotkovou matici a všude jinde nulové matice.

Zápatí