Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím všechny,
mám před sebou toto zadání:
Pro matici M vypočítej první sčítanec (n=1) nastohovaného vektoru
Matice M:
10 15 13
M= 6 5 3
18 25 8
Předem díky za jakoukoliv informaci, která povede k vyřešení.
A co je, prosím, nastohovaný vektor? Jde o "stacked vector" u maticových diferenčních rovnic, nebo je to nějaká specialita z Pardubic?
↑ Formol:
v Pardubicích mají spoustu specialit. Je to dost možné. Vlastně je to popsané ve skriptech v odkazu na straně 19. Ale nevím, jak došli k tomu výsledku.
http://www.uloz.to/xjhgbKtg/zaklady-zpr … obrazu-pdf
↑ Formol:
Děkuji. Ty skripta jsou ještě na Primat.cz, ale určitě počkám na večer, pokud na to tedy nepřijdu, ale to je celkem nepravděpodobné.
http://www.primat.cz/upce-fcht/predmety … azu-q9210/
↑ Cesnek:
Tak jsem se na to podíval a mám pocit, že jde o dosti zbytečný koncept, navíc celkem zmateně popsaný.
Celá finta je v tom, že si definuješ "obrovskou" matici Nn a vektor vn tak, abys vybral z matice M (obecně obdélníkové) právě jeden sloupec.
Vektory vn vytvoříš jednoduše - jsou to sloupcové vektory kde je na pozici n 1 a na ostatních pozicích je nula.
Matice Nn vytoříš také jednoduše - představ si, že vezmeš vektor vn a všechny jeho nuly nahradíš čtvercovými maticemi samých nul (0_3) a jedničku jednotkovou maticí (E_3).
První sčítanec tedy bude mít tvar N1*M*f1.
Vektor f1 a matice N1 mají tvar:
Počítat můžeš v libovolném pořadí, násobení matic je asociativní. Lepší je spočítat si M*f1 - to je vlastně výběř prvního sloupce (rozhodně si to napiš na papír a zkus to násobení udělat). No a výsledek vynásobíš zleva maticí N1, což je vlastně doplnění nul na konec vektoru.
Taky můžeš fixlovat a napsat výsledek tak, že si napíšeš první sloupec matice M a pod něj šest nul;-)
↑ Formol:
Děkuji. Mělo by to být tedy stejně jako ve skriptech pouze s rozdílem ve sčítanci na konci, tzn. horní tři čísla. Jestli tomu dobře rozumím, tak vektor v1 + matice N1 by měly být vždy stejné? To je asi opravdu zbytečný koncept, vlastně nevím, co se tím dokazuje.
↑ Cesnek:
Nevím, co přesně myslíš tím, že by v1 a N1 byly stejné - jestli jako v příkladu ve skriptech, tak ano.
Jinak s tou zbytečností jsem to nejspíš přehnal, ono to nejspíš mělo své opodstatnění v době faxů, protože je to matematický model převodu na řadu čísel. K modelování lineárních operací s obrazem se to moc nehodí, protože po předevení obrazu na vektor (matici M*Nx1) se struktura zajímavějších globálních filtrů dosti znepřehlední. (to spíše pro úplnost, aby mě příliš nezpucoval náhodou sem nahlédnuvší kolega martisek. Ten totiž habilitoval digitální geometrii, zatímco moje kvalifikace končí tím, že v rámci doktorského studia zkouším kouzlit s texturou)
↑ Formol:
Tím "stejně" myslím vektor v1 a pak N1. Ve skriptech je popsán vektor, který má na první pozici 1 a pak dvě nuly. Z toho se pak konstruuje matice viz. tvé vysvětlení výše. No a mě by zajímalo, jestli i v případě matice v mém prvním příspěvku je vektor, který má na první pozici 1 a pak dvě nuly (jedná se tedy o jinou matici než je ve skriptech). Jestli tomu rozumím tak - ano? Děkuji za vysvětlení v posledním příspěvku.
↑ Cesnek:
Vektor fn a matice Nn jsou dány pouze rozměry matice, kterou stohuješ. Na konkrétním obsahu stohované matice nezáleží. Pokud máš matici, kterou máš stohovat 3x3, bude f1 vždycky "jednička a pod ní dvě nuly". Zcela analogicky, pokud budeš stohovat matici 500x500, bude f1 "jednička na prvním místě a pod ní 499 nul", f2 "nula, pod ní jednička, pod ní 488 nul",...
Ještě si dovolím jednu poznámečku: Matice Nn se "nekonstruuje z vektoru fn" (tohle tvrzení by mohlo být u zkoušky problematické), spíš je to podle mého názoru velmi plastický způsob, jak si vlastně matici Nn představit. U zkoušky bys měl, pokud na to dojde řeč, hovořit spíše tom, že jde o blokovou matici matic NxN, která má na n-té pozici jednotkovou matici a všude jinde nulové matice.
Stránky: 1