Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj všem, potřeboval bych poradit s následujícím problémem...a jen podotýkám, že nejsem fyzik, tak na mě musíte pomalu :)
Takže jde o to, že mám stroj, který je opatřen 2 pružinami (pružiny jsou stejné) zavěšenými na horní straně stroje. Pro jednoduchost můžeme ale uvažovat, jako by pružina byla jedna...
Mám dánu energii, kterou musí dosáhnout závaží (které může být v rozsahu od 0,50kg do 12kg) při dopadu. Je rovněž dána nějaká max. výška - ta se rovná výšce měřené od spodního okraje pružiny v rovnovážné poloze (tzn. nestlačené) + výška k místu dopadu, která je např. 1,8m.
Znám také tuhost pružiny a maximální míru jejího stlačení.
Celé to funguje v podstatě jako prak - závaží se opře o pružiny, stlačí je a pak se uvolní. Pružiny mu dodají určitou energii a počáteční zrychlení.
Potřebuji vypočítat následující (jak už jsem psal - energie, kterou musí mít těleso při dopadu je daná, takže je nutno vycházet z ní):
- potřebuji vypočítat rozsah (minimum a maximum) stlačení pružiny, aby bylo dosaženo požadované energie závaží (z daného rozsahu 0,50 - 12kg) při dopadu
- potřebuji stanovit minimální a maximální hmotnost závaží, se kterými je možno požadované energie dosáhnout.
To znamená, např. že při maximálním stlačení pružiny by už závaží s hmotností nad 8 kg překračovalo hodnotu požadované energie při dopadu a závaží s hmotností do 3kg by požadované energie nedosáhlo ani při maximální stlačení pružiny.
Myslím, že by se dalo využít vzorce
, kde "k" je tuhost pružiny a "y" je výchylka z rovnovážné polohy pružiny (takže vlastně míra nebo dráha stlačení pružiny, pokud to správně chápu)
Tím získám velikost energie, kterou udělí pružiny závaží.
Nevím, ale zda musím do výpočtu zahrnout např. i energii, kterou závaží získá samo o sobě volným pádem, kde by se zřejmě vycházelo z
a prostě jak to celé nějak spojit dohromady...
Ještě důležitá věc - zanedbává se odpor vzduchu, odchylka od ideálně kolmé dráhy pádu závaží a podobné malé veličiny.
V podstatě se asi jedná o něco jako vrh svisle dolů nebo něco podobného, kde je tělesu udělena nějaká počáteční energie a ono má v určité výšce "nějakou" rychlost, "nějakou" potenciální a "nějakou" kinetickou energii...a já potřebuji vycházet z této energie a vypočítat maximální a minimální míru stlačení pružiny a maximální a minimální velikost závaží, pro které to ještě dává smysl, tzn. při kteých je možné dosáhnout požadované energie při dopadu. Do celkové výšky pádu se zřejmě započítává i ta míra stlačení pružin...
Poradíte mi, prosím, jak tento "problém" řešit?
Děkuji předem za všechna "nakopnutí" :)
↑ jamsoft:
lepší než popis stroje by byů obrázek
↑ zdenek1:
OK, dávám sem obrázek. Popis byl, ale stejně důležitý...ten obrázek nezasvěcenému asi moc neřekne :-)
↑ jamsoft:
Pokud ti jde jen o energie, tak jsi vlastně na dobré cestě. Energie při dopadu bude (za zjednodušujících podmínek zanedbávajících vše zajímavé) skutečně rovna součtu potenciální energie stlačené pružiny a potenciální energie, jakou má závaží v maximální výšce oproti výšce dopadu. Tedy:
Kde y je stlačení pružiny a h je vzdálenost mezi nestlačenou pružinou a dopadovou plochou.
Pochopitelně pokud může závaží padat z menší výšky, položíš y=0;-)
↑ Formol:
Moc děkuji, tak nějak jsem si myslel, že by to mohlo být...s využitím zákona o zachování energie.
Jen by mě asi hned nenapadlo připočítat tu výšku stlačení pružiny k výšce bez pružiny:-)...a přitom teď vidím, jak je to logické :-)
Snad si ty ostatní věci už z této rovnice odvodím. Ještě jednou moc díky :-)
↑ jamsoft:
Ano. Například z toho důvodu, že ta "dvojpružina" bude mít vlastně dvojnásobnou tuhost.