Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 20. 08. 2013 11:51 — Editoval jamsoft (20. 08. 2013 11:56)

jamsoft
Reputace:   

Energie dopadu

Ahoj všem, potřeboval bych poradit s následujícím problémem...a jen podotýkám, že nejsem fyzik, tak na mě musíte pomalu :)

Takže jde o to, že mám stroj, který je opatřen 2 pružinami (pružiny jsou stejné) zavěšenými na horní straně stroje. Pro jednoduchost můžeme ale uvažovat, jako by pružina byla jedna...

Mám dánu energii, kterou musí dosáhnout závaží (které může být v rozsahu od 0,50kg do 12kg) při dopadu. Je rovněž dána nějaká max. výška - ta se rovná výšce měřené od spodního okraje pružiny v rovnovážné poloze (tzn. nestlačené) + výška k místu dopadu, která je např. 1,8m.
Znám také tuhost pružiny a maximální míru jejího stlačení.

Celé to funguje v podstatě jako prak - závaží se opře o pružiny, stlačí je a pak se uvolní. Pružiny mu dodají určitou energii a počáteční zrychlení.

Potřebuji vypočítat následující (jak už jsem psal - energie, kterou musí mít těleso při dopadu je daná, takže je nutno vycházet z ní):

- potřebuji vypočítat rozsah (minimum a maximum) stlačení pružiny, aby bylo dosaženo požadované energie závaží (z daného rozsahu 0,50 - 12kg) při dopadu
- potřebuji stanovit minimální a maximální hmotnost závaží, se kterými je možno požadované energie dosáhnout.

To znamená, např. že při maximálním stlačení pružiny by už závaží s hmotností nad 8 kg překračovalo hodnotu požadované energie při dopadu a závaží s hmotností do 3kg by požadované energie nedosáhlo ani při maximální stlačení pružiny.

Myslím, že by se dalo využít vzorce $E = \frac{1}{2}ky^2$, kde "k" je tuhost pružiny a "y" je výchylka z rovnovážné polohy pružiny (takže vlastně míra nebo dráha stlačení pružiny, pokud to správně chápu)
Tím získám velikost energie, kterou udělí pružiny závaží.

Nevím, ale zda musím do výpočtu zahrnout např. i energii, kterou závaží získá samo o sobě volným pádem, kde by se zřejmě vycházelo z $E = mgh$ a prostě jak to celé nějak spojit dohromady...

Ještě důležitá věc - zanedbává se odpor vzduchu, odchylka od ideálně kolmé dráhy pádu závaží a podobné malé veličiny.

V podstatě se asi jedná o něco jako vrh svisle dolů nebo něco podobného, kde je tělesu udělena nějaká počáteční energie a ono má v určité výšce "nějakou" rychlost, "nějakou" potenciální a "nějakou" kinetickou energii...a já potřebuji vycházet z této energie a vypočítat maximální a minimální míru stlačení pružiny a maximální a minimální velikost závaží, pro které to ještě dává smysl, tzn. při kteých je možné dosáhnout požadované energie při dopadu. Do celkové výšky pádu se zřejmě započítává i ta míra stlačení pružin...

Poradíte mi, prosím, jak tento "problém" řešit?

Děkuji předem za všechna "nakopnutí" :)

• (téma jako vyřešené označil(a) jamsoft)

#2 20. 08. 2013 12:13

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Energie dopadu

↑ jamsoft:
lepší než popis stroje by byů obrázek

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

#3 20. 08. 2013 14:29

jamsoft
Reputace:   

↑ zdenek1:
OK, dávám sem obrázek. Popis byl, ale stejně důležitý...ten obrázek nezasvěcenému asi moc neřekne :-)

http://forum.matweb.cz/upload3/img/2013-08/01752_IMG_1071.JPG

#4 20. 08. 2013 15:52

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ jamsoft:
Pokud ti jde jen o energie, tak jsi vlastně na dobré cestě. Energie při dopadu bude (za zjednodušujících podmínek zanedbávajících vše zajímavé) skutečně rovna součtu potenciální energie stlačené pružiny a potenciální energie, jakou má závaží v maximální výšce oproti výšce dopadu. Tedy:

Kde y je stlačení pružiny a h je vzdálenost mezi nestlačenou pružinou a dopadovou plochou.

Pochopitelně pokud může závaží padat z menší výšky, položíš y=0;-)

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#5 20. 08. 2013 16:14

jamsoft
Reputace:   

↑ Formol:

Moc děkuji, tak nějak jsem si myslel, že by to mohlo být...s využitím zákona o zachování energie.

Jen by mě asi hned nenapadlo připočítat tu výšku stlačení pružiny k výšce bez pružiny:-)...a přitom teď vidím, jak je to logické :-)

Snad si ty ostatní věci už z této rovnice odvodím. Ještě jednou moc díky :-)

#6 20. 08. 2013 19:21 Příspěvek uživatele jamsoft byl skryt uživatelem jamsoft. Důvod: špatně zvolená rubrika příspěvku...

#7 21. 08. 2013 09:39 — Editoval jamsoft (21. 08. 2013 09:39)

jamsoft
Reputace:   

↑ Formol:

Jen pro ujištění - v tomto konkrétním případě, kde jsou ty pružiny 2, můžu přepsat rovnici na

???

#8 21. 08. 2013 13:20

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

↑ jamsoft:
Ano. Například z toho důvodu, že ta "dvojpružina" bude mít vlastně dvojnásobnou tuhost.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#9 21. 08. 2013 14:02

jamsoft
Reputace:   

↑ Formol:

Děkuji :-)

Zápatí