Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 01. 2009 17:29

gisat
Reputace:   
Web

Polynom - rozdělení na kořeny

Ahoj poradil by někdo jestli mám výsledek zadání správně?

Mám najít všechny kořeny, vím - li že kořen polynomu je -1+i, a mám zjistit jeno násobnost.

Nějak mi však vyšlo, že to co oni považují za kořen, kořenem není, poradili byste mi prosím jestli to mám dobře?

A poradili byste mi prosím jaké další má ten polynom kořeny?
Předem děkuju za radu.

Zadání je zde:
http://forum.matweb.cz/upload/513-ZZ.jpg

#2 30. 01. 2009 17:54

gisat
Reputace:   
Web

Re: Polynom - rozdělení na kořeny

↑ gisat:

Poraďte prosím někdo jak to má být správně

#3 30. 01. 2009 19:04

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

U toho dělení jsi udělal chybu hned na začátku, správně by se ti to mělo podařit podělit (pluska jsi přeškrtal na mínuska, ale pak jsi je stejně bral jako +). Výsledek dělení by se ti pak mělo povést podělit ještě jednou, násobnost -i+1 bude 2. Zbylý kořen -1 jsi určil správně (nicméně když provedeš správné dělení dvakrát, polynom x+1 tam zbude).

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

#4 30. 01. 2009 20:32

gisat
Reputace:   
Web

Kondr napsal(a):

U toho dělení jsi udělal chybu hned na začátku, správně by se ti to mělo podařit podělit (pluska jsi přeškrtal na mínuska, ale pak jsi je stejně bral jako +). Výsledek dělení by se ti pak mělo povést podělit ještě jednou, násobnost -i+1 bude 2. Zbylý kořen -1 jsi určil správně (nicméně když provedeš správné dělení dvakrát, polynom x+1 tam zbude).

Ahoj díky za radu tak jsem to s těma znaménkama zmastil, díky za radu, vůbec jsem si toho nevsiml :)

Tak tady je to správně vyřešeno:

http://forum.matweb.cz/upload/805-IMG_IMG.jpg

Zápatí