Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 06. 10. 2013 01:23

Sandrastrelcova
Škola: VŠE
Reputace:   

Celočíselnost

Prosím pomozte mi s tímhle.. je dané x z oboru reálných čísel takové že X+ 1/x je celé. Dokažte že pro každé přirozené N je číslo $x^{n} + 1/ x^{n}$  je celé. Nějak nevím ani kde a jak začít, můžete mě někdo nakopnout? Děkuji

• (téma jako vyřešené označil(a) Sandrastrelcova)

#2 06. 10. 2013 09:57 — Editoval Formol (06. 10. 2013 10:00)

Formol
Místo: Praha
Pozice: krotitel mikroskopů (UHIEM 1. LF UK)
Reputace:   42 

Re: Celočíselnost

↑ Sandrastrelcova:
Ahoj,
to přímo zavání indukcí.

pro n=1
Snadno si ověříš, že takové reálné x existuje - x=1.

Předpokládej, že rovnost už pro n platí a chceš ukázat, že platí i pro n+1.

Tady je dobré si uvědomit, že součin dvou celých čísel je opět celé číslo:

Z toho už vidíš, že si můžeš (n+1)-vý výraz vyjádřit jako kombinaci n-tého a (n-1)-ního takovou, že pokud jde o celá čísla, je i (n+1)-ní výraz celočíselný.

pozn.: Protože saháš indukcí o dva kroky zpět, je třeba si ověřit, že výraz platí i pro n=2, abys mohla začít pro n=3.

Доктор сказал «в морг» — значит в морг!

#3 06. 10. 2013 10:35

Sandrastrelcova
Reputace:   

↑ Formol: : děkuji chápu.. jen s těmi kroky moc ne,... dva kroky zpět?

#4 06. 10. 2013 10:47

Formol

↑ Sandrastrelcova:
V indukčním kroku máš nejen n-ty prvek, ale i (n-1)-ní prvek - tedy aby to bezpečně fungovalo jako indukce, musíš mít zaručeno, že vztah platí pro n=1 a n=2.

#5 07. 10. 2013 14:13

Sandrastrelcova
Reputace:   

↑ Formol: : moc se omlouvám, ale na tyhle důkazy jsem asi opravdu natvrdlá.. jak vyjádřím ten (n+1)-vý výraz  ? odečtením n-1 výrazu od levé strany? stále tam nějak nevidím ten důkaz ... prosím ještě o jedno nakopnutí. Děkuji..

#6 07. 10. 2013 15:30

Formol

↑ Sandrastrelcova:
Problém jsem si totiž jen lehce přeformuloval: Dokažte, že pro všechna x, pro která platí, že x+1/x je celé, je výraz x^n + 1/x^n celý pro všechna n. Tady už je ta indukce lépe vidět.

Že indukce probíhá ve dvou krocích, to snad víš:-)

První krok: Dokáži, že dokazované tvrzení platí pro n=1. Tedy obecněji, dokážu, že platí pro nějaká malá n. Zde vyplyne dále, že si musím ukázat, že platí pro n=1 a n=2.  To bych měl dokázat obecně, ale protože jsem to nechtěl komplikovat, ukázal jsem, že to platí pouze pro nějaké x. Korektní důkaz je totiž ještě trochu komplikovanější.

Vyjdeš totiž z toho, že výraz nabývá celočíselných hodnot pro všechna reálná x, která jsou řešením rovnice:

, kde k je celé číslo (rovnici získáš jednoduchou úpravou zadání).

Dále je třeba ukázat, že toto platí i pro n=2, protože indukční krok pro výpočen (n+1)-ního členu využívá n-tého a (n-1)-tého členu. Jinými slovy, v indukčním kroku předpokládám, že výraz platí již pro dva předešlé výrazy, takže musím existenci dvou výrazů (tj. pro n=1 a n=2) zajistit.

Vím, že součin dvou celých čísel je celé číslo. Když tedy vynásobím dva první členy (tj. x+1/x), dostanu opět celé číslo:

Z toho si můžu vyjádřit:

Jenže na levé straně je nyní výraz pro n=2, na pravé pro n=1 (ten je z předpokladu již celočíselný) a od něj je odečte přirozené číslo 2. Tedy výraz na levé straně je také celočíselný.

No a teď vlastní indukční krok, zde lehce modifikovaný: Dokážu, že když to platí pro n-1 a n, musí to platit i pro n+1.

Finta je zcela stejná, vyjde vztah zde: ↑ Formol:. Z něj si jen vyjádříš n+1 člen:

No a na pravé straně rovnice máš tři závorky, které jsou již z předpokladu celočíselné. Děláš s nimi operace, které vedou také na celočíselné operace. Takže výraz na pravé straně rovnice je celočíselný a tedy celočíselným bude nutně i výraz na levé straně rovnice.

Zkus si to projet s tužkou v ruce na papír krok za krokem, pak by to mělo být jasnější. Jediná "finta", kterou jsem tady použil, bylo to, že jsem si nejprve zkusil vynásobit n-tý a první člen, jestli to k něčemu rozumnému povede - a teprve potom jsem se vrhl na první krok. Proto jsem dopředu věděl, že si musím první krok ověřit pro n=1 a n=2.

Zápatí