Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Prosím pomozte mi s tímhle.. je dané x z oboru reálných čísel takové že X+ 1/x je celé. Dokažte že pro každé přirozené N je číslo
je celé. Nějak nevím ani kde a jak začít, můžete mě někdo nakopnout? Děkuji
↑ Sandrastrelcova:
Ahoj,
to přímo zavání indukcí.
pro n=1
Snadno si ověříš, že takové reálné x existuje - x=1.
Předpokládej, že rovnost už pro n platí a chceš ukázat, že platí i pro n+1.
Tady je dobré si uvědomit, že součin dvou celých čísel je opět celé číslo:
Z toho už vidíš, že si můžeš (n+1)-vý výraz vyjádřit jako kombinaci n-tého a (n-1)-ního takovou, že pokud jde o celá čísla, je i (n+1)-ní výraz celočíselný.
pozn.: Protože saháš indukcí o dva kroky zpět, je třeba si ověřit, že výraz platí i pro n=2, abys mohla začít pro n=3.

↑ Formol: : děkuji chápu.. jen s těmi kroky moc ne,... dva kroky zpět?
↑ Sandrastrelcova:
V indukčním kroku máš nejen n-ty prvek, ale i (n-1)-ní prvek - tedy aby to bezpečně fungovalo jako indukce, musíš mít zaručeno, že vztah platí pro n=1 a n=2.

↑ Formol: : moc se omlouvám, ale na tyhle důkazy jsem asi opravdu natvrdlá.. jak vyjádřím ten (n+1)-vý výraz ? odečtením n-1 výrazu od levé strany? stále tam nějak nevidím ten důkaz ... prosím ještě o jedno nakopnutí. Děkuji..
↑ Sandrastrelcova:
Problém jsem si totiž jen lehce přeformuloval: Dokažte, že pro všechna x, pro která platí, že x+1/x je celé, je výraz x^n + 1/x^n celý pro všechna n. Tady už je ta indukce lépe vidět.
Že indukce probíhá ve dvou krocích, to snad víš:-)
První krok: Dokáži, že dokazované tvrzení platí pro n=1. Tedy obecněji, dokážu, že platí pro nějaká malá n. Zde vyplyne dále, že si musím ukázat, že platí pro n=1 a n=2. To bych měl dokázat obecně, ale protože jsem to nechtěl komplikovat, ukázal jsem, že to platí pouze pro nějaké x. Korektní důkaz je totiž ještě trochu komplikovanější.
Vyjdeš totiž z toho, že výraz nabývá celočíselných hodnot pro všechna reálná x, která jsou řešením rovnice:
, kde k je celé číslo (rovnici získáš jednoduchou úpravou zadání).
Dále je třeba ukázat, že toto platí i pro n=2, protože indukční krok pro výpočen (n+1)-ního členu využívá n-tého a (n-1)-tého členu. Jinými slovy, v indukčním kroku předpokládám, že výraz platí již pro dva předešlé výrazy, takže musím existenci dvou výrazů (tj. pro n=1 a n=2) zajistit.
Vím, že součin dvou celých čísel je celé číslo. Když tedy vynásobím dva první členy (tj. x+1/x), dostanu opět celé číslo:
Z toho si můžu vyjádřit:
Jenže na levé straně je nyní výraz pro n=2, na pravé pro n=1 (ten je z předpokladu již celočíselný) a od něj je odečte přirozené číslo 2. Tedy výraz na levé straně je také celočíselný.
No a teď vlastní indukční krok, zde lehce modifikovaný: Dokážu, že když to platí pro n-1 a n, musí to platit i pro n+1.
Finta je zcela stejná, vyjde vztah zde: ↑ Formol:. Z něj si jen vyjádříš n+1 člen:
No a na pravé straně rovnice máš tři závorky, které jsou již z předpokladu celočíselné. Děláš s nimi operace, které vedou také na celočíselné operace. Takže výraz na pravé straně rovnice je celočíselný a tedy celočíselným bude nutně i výraz na levé straně rovnice.
Zkus si to projet s tužkou v ruce na papír krok za krokem, pak by to mělo být jasnější. Jediná "finta", kterou jsem tady použil, bylo to, že jsem si nejprve zkusil vynásobit n-tý a první člen, jestli to k něčemu rozumnému povede - a teprve potom jsem se vrhl na první krok. Proto jsem dopředu věděl, že si musím první krok ověřit pro n=1 a n=2.