Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj, potřebovala bych pomoct s těmito příklady. Měla by se tam dát použít Sinova nebo Kosinova věta, ale já nevím jak, když neznám žádný úhel :(
1) a= 10 cm, ta=8 cm, vb=6 cm (ta- těžnice na stranu "a", vb- výška)
určit délky všech stran v trojúhelníku ABC.
2) ta= 6 cm, tb= 4 cm, tc= 8 cm
zase určit délky všech stran
Děkuji předem.. :)
Zdravím,
pro 1. úlohu pomůže nákres, uvidíš pravoúhlý trojúhelník, ve kterém znáš odvěsnu a přeponu, můžeš určit úhel nad těžnici t_a, potom už sinová věta. Zbytek by neměl být problém (a je možné, že z obrázku uvidíš i něco více efektivního). Obrázek sem můžeš vkládat pomocí funkce Upload obrázku pod oknem zprávy.
Pro 2. úlohu nejpohodlnější je postup kolegy Olina (ale je zde i více výpočtu k takovému zadání, zkus projít místní konstrukční úlohy, jednou jsem odvozovala i přes prostředky ZŠ, ale návrh kolegy Kondra byl lepší).
A ačkoliv MGO je můj vysoce favorizovaný ústav, tak i přesto - dodržuj, prosím, pravidla ohledně počtu úloh v tématu viz pravidla. Jinak vypadá to, že v Opavě je dost teplo a výuku zítra nic neohrozí. Je tak? Děkuji.

↑ jelena:
Děkuji za pomoc, myslím, že teď se mi to snad povede. :) Jinak se omlouvám, nevěděla jsem to o tom počtu úloh. Raději si teď přečtu všechny pravidla. Na MGO by se zítra již mělo topit, ale studenti samozřejmě pořád doufají v opak :D
Zdravím,
↑ niii: je pěkné si po letech připomenout, že na MGO byl problém s vedením trubek přes cizí pozemek (ale již byl úspěšně a celkem brzy vyřešen).
sinová věta se dala použit pro trojúhelník AFC (pro nalezení úhlu CAF a pokračovat k úhlu AFC a straně AC, což značí, že údajů v úloze je dost pro řešení), ale kolega ↑ Cheop: (pozdrav a děkuji) ukazuje, že jde z obrázku uvidět "i něco více efektivního".
Stránky: 1