Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Dobrý den,
chtěl bych poprosit někoho zda mi nedokázal vysvětli jak jsme došli k červeně zakrouškovaným částem v obrázku 2. Jedná se o příklad na hustotu pravděpodobnosti. Předem moc děkuji.
Zadání:
Příklad kde nevím jak to tomu došli:-(. Obrázek 2

Platí přece
.
Zde je to vhodné takto rozdělit, protože je na těch intervalech funkce různě definovaná. Stačí takhle?
↑ BrozekP: Zdravím a blahopřeji ke statutu Q. :-)
Děkuju. Ale čemu nerozumím, proč to tedy rozdělit na dvě části ( a kde vzal tu 0dx ) a kde tam vzal tu jedničku ( tu jak mám červeně zakrouškovanou ), - nekonečno a 1.2 je jasný, to je z toho P(x < 1.2 ).
kdybych měl třeba z toho zadání to P ( x > 1.7 ), tak to bude od 1.7 do nekonečna.
↑ kuzmic:
Zdravím :-) je to rozděleno přesně tak, jak je zadana hustota pravdepodobnosti f(x) - na intervalu do jedničky je f(x)=0, na intervalu od 1 do 2 (kam spadá 1,2) je jiné zadání f(x).
P ( x > 1.7 ) bych počítala jako jev opačný k x menší nebo rovno 1,7 tedy 1- P(x<= 1,7).
ОК?

↑ Ivana:
Zdravím a děkuji :-)
já se omlouvám, ale jsem vážně natvrdlej:-(.
takžde mám zadanou tu F(x).
a potřebuji zjistit P(x < 1.2 )
vím že funkce bude od -nekonečna do 1.2
ted...projdu postupně ty tři řádky v té f(x) 1 řádek: .......1,2 pro x<=1 je 0
2 řádek: ......1,2 pro 1<x<=2 je to z toho intervalu, takže použiju do integralu ten x-0.5
3 řáde: ....... tak to nevím co s ním
je to nějak takhle prosím?
↑ kuzmic:
Nemusíš se omlouvát - bylo teprv sobotní dopoledně, už to bude lepší :-)
To, jak píšeš, je trochu pomíchané, ale nevádí.
Máš zadanou f(x), integrováním f(x) můžeš zjistit F(x) a pak odvozovat P(...co je v zadaní) - já polopaticky vnímám, že F(x) a P(...) jsou "smyslově hodně blizko".
Zkus si nakreslit grafy f(x) na zadaných intervalech a k tomu odpovídající F(X) na stejných intervalech. Pak na grafu F(x) hledáme pravděpodobnost P(...) jak je požadována.
Chtělo by to ještě se podívat na definici a na vlastnosti hustoty pravděpodobnosti f(x) a distribuční funkce F(x):
http://mathonline.fme.vutbr.cz/Nahodna- … fault.aspx
http://homen.vsb.cz/~oti73/cdpast1/ - hledej "Náhodnou věličinu"
http://home.zcu.cz/~friesl/Archiv/PosbPsa.pdf - zde je sbírka příkladů, něco málo mi úplně nesedelo, ale je hodně užitečná.
Já to přenechám kolegovi BrozkoviP, určitě už je po zkouškách a užívá si prázdnin (takovou radost mám, že se nám detransformoval :-) musím dělat něco jiného, ale nakouknu občas. Jeho výklad stejně bude lepší, děkuji.

↑ jelena:
Po zkouškách :-) Mám za sebou jednu, tři mě ještě čekají :-) Doufám, že to už kuzmic z tvého výkladu pochopí. Já už nevím, co jiného bych k tomu dodal.
↑ jelena:
moc děkuju no nevím jestli to bude tou sobotou:-). Ted musím na moment pryč. tak jak se vrátím tak k tomu opět sednu. Ta sbírka vypadá suprově. V pondělí mám zkoušku z pravděpodobnosti a není to zrovna moje oblíbená látka, tak na tom musím zapracovat. Kdyby jste prosím věděli o nějakým dobrých materiálech, hoďte jsme prosím link. Děkuji
Stránky: 1