Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 31. 01. 2009 09:32

kuzmic
Reputace:   

Hustota pravděpodobnosti

Dobrý den,
chtěl bych poprosit někoho zda mi nedokázal vysvětli jak jsme došli k červeně zakrouškovaným částem v obrázku 2. Jedná se o příklad na hustotu pravděpodobnosti. Předem moc děkuji.

Zadání:
http://forum.matweb.cz/upload/243-1.jpg

Příklad kde nevím jak to tomu došli:-(. Obrázek 2
http://forum.matweb.cz/upload/636-2.jpg

#2 31. 01. 2009 11:15

Pavel Brožek
Místo: Praha
Škola: Informatika na MFF UK
Pozice: Student
Reputace:   194 

Re: Hustota pravděpodobnosti

Platí přece

$\int_{-\infty}^{1,2}f(x)\textrm{d}x=\int_{-\infty}^{1}f(x)\textrm{d}x+\int_{1}^{1,2}f(x)\textrm{d}x$.

Zde je to vhodné takto rozdělit, protože je na těch intervalech funkce různě definovaná. Stačí takhle?

#3 31. 01. 2009 11:19

Ivana
Reputace:   32 

↑ BrozekP: Zdravím a blahopřeji ke statutu Q. :-)

Jedna krát jedna je  " tisíckrát " jedna :-)

#4 31. 01. 2009 11:23 — Editoval kuzmic (31. 01. 2009 11:28)

kuzmic
Reputace:   

Děkuju. Ale čemu nerozumím, proč to tedy rozdělit na dvě části ( a kde vzal tu 0dx ) a kde tam vzal tu jedničku ( tu jak mám červeně zakrouškovanou ),  - nekonečno a 1.2 je jasný, to je z toho P(x < 1.2 ).

kdybych měl třeba z toho zadání to P ( x > 1.7 ), tak to bude od 1.7 do nekonečna.

#5 31. 01. 2009 11:39

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kuzmic:

Zdravím :-) je to rozděleno přesně tak, jak je zadana hustota pravdepodobnosti f(x) - na intervalu do jedničky je f(x)=0, na intervalu od 1 do 2 (kam spadá 1,2) je jiné zadání f(x).

P ( x > 1.7 ) bych počítala jako jev opačný k x menší nebo rovno 1,7 tedy 1- P(x<= 1,7).

ОК?

#6 31. 01. 2009 11:44 — Editoval BrozekP (31. 01. 2009 11:44)

Pavel Brožek

↑ Ivana:

Zdravím a děkuji :-)

#7 31. 01. 2009 11:53

kuzmic
Reputace:   

já se omlouvám, ale jsem vážně natvrdlej:-(.

takžde mám zadanou tu F(x).

a potřebuji zjistit P(x < 1.2 )

vím že funkce bude od -nekonečna do 1.2

ted...projdu postupně ty tři řádky v té f(x) 1 řádek: .......1,2 pro x<=1 je 0
                                                              2 řádek: ......1,2 pro 1<x<=2  je to z toho intervalu, takže použiju do integralu ten x-0.5
                                                              3 řáde: ....... tak to nevím co s ním

je to nějak takhle prosím?

#8 31. 01. 2009 12:50

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ kuzmic:

Nemusíš se omlouvát - bylo teprv sobotní dopoledně, už to bude lepší :-)

To, jak píšeš, je trochu pomíchané, ale nevádí.

Máš zadanou f(x), integrováním f(x) můžeš zjistit F(x) a pak odvozovat P(...co je v zadaní) - já polopaticky vnímám, že F(x) a P(...) jsou "smyslově hodně blizko".

Zkus si nakreslit grafy f(x) na zadaných intervalech a k tomu odpovídající F(X) na stejných intervalech. Pak na grafu F(x) hledáme pravděpodobnost P(...) jak je požadována.

Chtělo by to ještě se podívat na definici a na vlastnosti hustoty pravděpodobnosti f(x) a distribuční funkce F(x):

http://mathonline.fme.vutbr.cz/Nahodna- … fault.aspx

http://homen.vsb.cz/~oti73/cdpast1/ - hledej "Náhodnou věličinu"

http://home.zcu.cz/~friesl/Archiv/PosbPsa.pdf - zde je sbírka příkladů, něco málo mi úplně nesedelo, ale je hodně užitečná.

Já to přenechám kolegovi BrozkoviP, určitě už je po zkouškách a užívá si prázdnin (takovou radost mám, že se nám detransformoval :-) musím dělat něco jiného, ale nakouknu občas. Jeho výklad stejně bude lepší, děkuji.

#9 31. 01. 2009 13:03

Pavel Brožek

↑ jelena:

Po zkouškách :-) Mám za sebou jednu, tři mě ještě čekají :-) Doufám, že to už kuzmic z tvého výkladu pochopí. Já už nevím, co jiného bych k tomu dodal.

#10 31. 01. 2009 13:04

kuzmic
Reputace:   

↑ jelena:
moc děkuju no nevím jestli to bude tou sobotou:-). Ted musím na moment pryč. tak jak se vrátím tak k tomu opět sednu. Ta sbírka vypadá suprově. V pondělí mám zkoušku z pravděpodobnosti a není to zrovna moje oblíbená látka, tak na tom musím zapracovat. Kdyby jste prosím věděli o nějakým dobrých materiálech, hoďte jsme prosím link. Děkuji

Zápatí