Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 09. 10. 2013 22:21

KIM14
Zelenáč
Škola: Gymnázium Studentská
Pozice: student
Reputace:   

Středová souměrnost

Dumám nad příkladem 3.25 z učebnice pro gymnázia - planimetrie: Je dána přímka p, kružnice k(S,r) a body A1, B1 (A1 se nerovná B1, A1 neleží na p, A1 neleží na k, B1 neleží na p, B1 neleží na k). Sestrojte trojúhelník ABC tak, aby bod A ležel na přímce p, bod B ležel na kružnici k a body A1 a B1 byly popořadě středy stran BC a AC.

Narýsovala jsem si zadání, středovou souměrností podle bodu A1 jsem přenesla kružnici (k´). Z průsečíku přenesené kružnice k´a přímky p jsem získala bod A. Středovou souměrností přes body A1 jsem na kružnici dostala bod B a středovou souměrností přes bod B1 jsem středovou souměrností dostala bod C.

Trojúhelník narýsován, bod A leží na přímce p, bod B leží na kružnici k, A1 a B1 jsou středy stran...ale je tu malý háček, v zadání je, že A1 by měl být středem BC a bod B1 středem AC, kdežto v mojem pojetí je A1 středem AB a bod B1 středem BC.

Dělám někde chybu já, nebo je chyba v zadání učebnice?
Děkuji moc za Vaše názory.

• (téma jako vyřešené označil(a) KIM14)

#2 10. 10. 2013 09:45

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Středová souměrnost

Zdravím,

pokud učebnice vyžaduje, aby bod A1 byl středem strany BC, potom body B, C jsou ve středové souměrnosti se středem A1 a kružnice k (s bodem B) se zobrazuje na kružnici k1, kde je bod B´. Obdobně přímka p, na které je bod A, se může zobrazit na přímku p´ se středovou souměrnosti s bode B1 (což je střed strany AC). Bod C tak vznikne jako průsečík přímky p´ a kružnice k´ (tedy jako průsečík obrazů zadaných přímky a kružnice).

Řekla bych, že tento moment 

Z průsečíku přenesené kružnice k´a přímky p jsem získala bod A.

není OK. Zkus ještě, prosím, překontrolovat. Děkuji.

#3 10. 10. 2013 18:30

KIM14
Zelenáč
Škola: Gymnázium Studentská
Pozice: student
Reputace:   

Re: Středová souměrnost

↑ jelena: Děkuji, vyřešeno.

Zápatí