Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Relace je cyklická , ak aRb a bRa implikuje cRa. Dokažte, že relace je reflexinví a cyklická a z toho vyplývá,že je reflexivní , symetrická a tranzitivní.
Pokud jste někdo někdy toto řešil, tak mi řekněte, jak napsat ten důkaz, že vim, že je splněná reflexe (x,x) patřící do R , tím pádem bych na základě toho mohl říct, že dopadne i (x,z) a zároveň (z,x).
Já jsem z toho jalovej...s důkazy jsem začal nedavno, přiklad kdy jsemměl dokázat že 
toto je podmnožinou jeden druhého.
Děkuji za radu .

Ai tam melo byt Relace je cyklická , ak aRb a bRc implikuje cRa.
Symetrie by mohla byt z toho, ze kdyz aRb, tak i bRb z reflexivity a bRa pak vypliva z cyklicnosti
Tranzitivita pokud aRb a bRc, z cyklicnosti vime ze i cRa. A z jiz dokazane symetrie mame aRc.
Jo omlouvám se za chybu *cRa.
No nad tím jsem právě přemýšlel, že když platí reflexe , tak z toho vyplívá cRa a zárověn i aRc.
Já mám problém s zapsáním toho důkazu
Mám v tom nepořádek, smažím se říct něco jako, že v případě když je to reflexe , a všechna (x,y) jsou (x,x), tak musí platit jak tranzitivita, tak to že je cyklická.
Dík za odpověd.

no popravde, píšeš to dost zmatene. Nejdriv bych si ujasnil pojmy
Nech R je relace nad množinou X pak
R je reflexivni pokud 
R je cyklicka pokud 
R je symetricka pokud 
R je transitivni pokud 
Predpokladame, ze R je reflexivni a cyklicka a dokazeme tim, ze je symetricka.
v tom pripade
z reflexivity R
z cyklicnosti R
dokopy 
a mas symetriu. podle mne.
Jo díky moc, toto je pulka příkladu že ? A Abych dokázal, že je jak reflexivni a cyklická a rároveň reflexivni, tanzitivni a symetrická, tak jak je to zadané , tak musím dokázat ještě druhou pulku, že je cyklická že ?
předpoklad , že je reflexivni, transitivní a symetricka .

aha, no tak to sme sa nerozumeli. Ja som myslel, že predpoklad je, že je cyklicka a reflexivna a chcem dokazat symetriu a tranzitivitu. Mohol by si presne napísať aké je zadanie príkladu?
To co si teraz napisal nie je spravne. Je to nezmysel. Skus este raz napisat presne zadanie prikladu, co chces dokazat a v com vidis problem.
Nemuzes psat takove veci jako
. x,y jsou prvky nosne mnoziny X. Zatim co prvky relace R jsou dvojice (x,y). Zapis
je ekvivalentny zapisu
. Pouzivej jedno nebo druhe.
Přiklad:
Relace je cyklická, když aRb bRc implikuje cRa. Dokažte, že relace je reflexivni a cyklická
je reflexivni, symetricka a tranzitivni.
Musí tam být dvě implikace aby z toho byla ekvivalence ... já si myslím, že to dokážu, tak že když jsou obě reflexivni tak určite bude moct byt tranzitivni a i cyklická, vždy budu moct složit jak cRa tak aRc.
Díky za odpověd, moc mi pomůže mám v těch důkazech a relacích zmatek.

No mas dokazat obe implikace. Nejdriv teda dokazes vetu
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je reflexivni, symetricka a tranzitivni.
To rozlozis na tvrzeni
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je reflexivni,
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je symetricka
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je tranzitivni
Pak budes dokazovat vetu
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je reflexivni a cyklicka
coz teda rozdelis na tvrzeni
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je reflexivni
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je cyklicka
Dukaz teda bude mit dokopy 5 casti.
Skus si ted rozmyslet, jak by si jednotlive casti dokazoval. Skus si hlavne rozmyslet myslenku. To jak to
formalne zapsat, to se vyresi pak.
Když to nebudu psat formalně.
Když je reflexni a cyklická tak to že je reflexivni snad ani dokazovat nemusim ne ?....To předpokládám ne ?
Symetrii bych dokázal tak, že když je reflexivni, tak tam musi byt xRx a tím pádem by platila i symetrie ale museli by tam opravdu být jen prvky jako {(1,1),(2,2),(3,3)} pokud je množina (1,2,3).
Z toho by taky pak vyplinula i tranzitivita 
např tato relace je trans. , sym. a reflexivni a nakonec je i cyklická
{(1,1),(2,2),(3,3)}
potom bych to udělal opačným způsobem, ale na stejné myšlence toho že když je splněná reflexivita symetričnost a tranzitivita ...a je tak xRx tak se splní i to že je cyklická.

Když je reflexni a cyklická tak to že je reflexivni snad ani dokazovat nemusim ne ?....To předpokládám ne ?
Ano máš pravdu, to je trivialna časť.
Symetrii bych dokázal tak, že když je reflexivni, tak tam musi byt xRx a tím pádem by platila i symetrie ale museli by tam opravdu být jen prvky jako {(1,1),(2,2),(3,3)} pokud je množina (1,2,3).
Ty práve nemôžeš nič ďalšieho o tej relácií predpokladať, rozhodne nemôžeš predpokladať, že sa bude skladať len z prvkov {(1,1),(2,2),(3,3)}. Skús využiť ešte tu cykličnosť. Len z reflexivity nič nedokážeš. Musíš použiť obe vlastnosti. Ja som to už popísal vyššie,↑ JohnPeca18:

↑ cervicek:
No áno myšlienkovo dobre ale zase tam máš 
To tam písať nemôžeš, relácí R, nepatria žiadne prvky. Relácí R patria dvojice prvkov (x,y).
Mozno by to stacilo zapisat aj takto. S tym, ze v komentari napises, ze
vyplyva z reflexivity a preto to tam mozes dat. A posledna implikacia je z cyklicnosti.
Jojo už si uvědomuji tu chybu.
Já se do těchto matematických zapisů dostávám 1. týden.
Tak ti děkuju za čas, jdu to seslomit celé a pak to sem dám.
Nebýt této diskuze tak se asi zaseknu, neboť je to tak specifické, že nevím co je dobře a co ne.
Do půl hodiny to napíšu.
takto mužu dokázet i tranzitivitu s tím že tam přidám a zároveň xRy
tím bych měl první implikaci aby udělal důkaz pustim se do druhé implikace a bude ekvivalence
takže ted musim dokázat že když je TRANS. SYM. a REFLEX. je i cyklická.
Prvním rádkem chci říct že je TRANS. SYM. a REFLEX.
Druhým chci říct, že z toho vyplývá, že je cyklická a je to.

Tohle by neslo. Podivej se na definici tranzitiviti, respektive cyklicnosti. Musis zaci trema pismenkama
Dukaz cyklicnost+refl da trans.
Symetriu v predpokladech nemas, ale dokazal si ji v predchozim tvrzeni, tak ji muzes pouzit.
Dukaz refl+symetrie+trans da cykl je skoro to same
Rozumím, jsem myslel, že z právě uvádět nemusím, když vím že je reflexní, ale teď už vím, že musím. :D
Tím je to vyřešeno, že ?
Díky...teď v tom mám relativně jasno.
Jdu si zkusit ještě něco, ale to už tu otravovat nebudu, tak dík za čas.