Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 12. 10. 2013 13:54

cervicek
Zelenáč
Škola: gymnázium
Reputace:   

Důkaz, množiny

Relace je cyklická , ak aRb a bRa implikuje cRa. Dokažte, že relace je reflexinví a cyklická a z toho vyplývá,že je reflexivní , symetrická a tranzitivní.

Pokud jste někdo někdy toto řešil, tak mi řekněte, jak napsat ten důkaz, že vim, že je splněná reflexe (x,x) patřící do R , tím pádem bych na základě toho mohl říct, že dopadne i (x,z) a zároveň (z,x).

Já jsem z toho jalovej...s důkazy jsem začal nedavno, přiklad kdy jsemměl dokázat že $\mathbb{R}^\circ(\mathbb{N}^\circ \mathbb{Q})=(\mathbb{R}^\circ \mathbb{N})^\circ \mathbb{Q}$
toto je podmnožinou jeden druhého.

Děkuji za radu .

#2 12. 10. 2013 14:30

JohnPeca18
Škola: MFF UK
Pozice: Absolvent 2014
Reputace:   81 

Re: Důkaz, množiny

Ai tam melo byt Relace je cyklická , ak aRb a bRc implikuje cRa.

Symetrie by mohla byt z toho, ze kdyz aRb, tak i bRb z reflexivity a bRa pak vypliva z cyklicnosti
Tranzitivita          pokud  aRb a bRc, z cyklicnosti vime ze i cRa. A z jiz dokazane symetrie mame aRc.

#3 12. 10. 2013 15:17

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Jo omlouvám  se za chybu *cRa.
No nad tím jsem právě přemýšlel, že když platí reflexe , tak z toho vyplívá cRa a zárověn i aRc.
Já mám problém s zapsáním toho důkazu
$\forall x\in \mathbb{R};(x,x)\in \mathbb{R}\Rightarrow (x,y)\in \mathbb{R}\wedge (y,x)\in \mathbb{R}\Rightarrow (x,z)\in \mathbb{R}\wedge (z,x)\in \mathbb{R}$

Mám v tom nepořádek, smažím se říct něco jako, že v případě když je to reflexe , a všechna (x,y) jsou (x,x), tak musí platit jak tranzitivita, tak to že je cyklická.

Dík za odpověd.

#4 12. 10. 2013 15:31

JohnPeca18

no popravde, píšeš to dost zmatene. Nejdriv bych si ujasnil pojmy
Nech R je relace nad množinou X pak
R je reflexivni pokud $\forall x\in X, xRx$
R je cyklicka pokud $\forall x,y,z\in X (xRy \wedge yRz)\rightarrow zRx$
R je symetricka pokud $\forall x,y\in X, xRy \rightarrow yRx $
R je transitivni pokud $\forall x,y,z\in X (xRy \wedge yRz)\rightarrow xRz$

Predpokladame, ze R je reflexivni a cyklicka a dokazeme tim, ze je symetricka.
v tom pripade $\forall x,y\in X, xRy \rightarrow yRy \rightarrow$  z  reflexivity R
                     $(xRy \wedge yRy) \rightarrow yRx$                z cyklicnosti R
          dokopy $\forall x,y\in X, xRy \rightarrow yRx$
a mas symetriu. podle mne.

#5 13. 10. 2013 16:30

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Jo díky moc, toto je pulka příkladu že ? A Abych dokázal, že je jak reflexivni a cyklická a rároveň reflexivni, tanzitivni a symetrická, tak jak je to zadané , tak musím dokázat ještě druhou pulku, že je cyklická že ?

předpoklad , že je reflexivni, transitivní a symetricka .

$\forall x,y\in xRy \Rightarrow yRy\Rightarrow (xRy \wedge yRy)\Rightarrow xRy\Rightarrow \forall x,y\in R,xRy \Rightarrow yRx\Rightarrow (xRy\wedge yRy)\Rightarrow yRx$

#6 13. 10. 2013 18:51 — Editoval JohnPeca18 (13. 10. 2013 18:58)

JohnPeca18

aha, no tak to sme sa nerozumeli. Ja som myslel, že predpoklad je, že je cyklicka a reflexivna a chcem dokazat symetriu a tranzitivitu. Mohol by si presne napísať aké je zadanie príkladu?
To co si teraz napisal nie je spravne. Je to nezmysel. Skus este raz napisat presne zadanie prikladu, co chces dokazat a v com vidis problem.

Nemuzes psat takove veci jako $\forall x,y\in xRy$. x,y jsou prvky nosne mnoziny X. Zatim co prvky relace R jsou dvojice (x,y). Zapis $xRy$ je ekvivalentny zapisu $(x,y)\in R$. Pouzivej jedno nebo druhe.

#7 13. 10. 2013 19:10

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Přiklad:
Relace je cyklická, když aRb bRc implikuje cRa. Dokažte, že relace je reflexivni a cyklická $\Leftrightarrow $ je reflexivni, symetricka a tranzitivni.

Musí tam být dvě implikace aby z toho byla ekvivalence ... já si myslím, že to dokážu, tak že když jsou obě reflexivni tak určite bude moct byt tranzitivni a i cyklická, vždy budu moct složit jak cRa tak aRc.

Díky za odpověd, moc mi pomůže mám v těch důkazech a  relacích zmatek.

#8 13. 10. 2013 19:32

JohnPeca18

No mas dokazat obe implikace. Nejdriv teda dokazes vetu
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je reflexivni, symetricka a tranzitivni.
To rozlozis na tvrzeni
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je reflexivni,
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je symetricka
Pokud relace je reflexivni a cyklická pak je tranzitivni

Pak budes dokazovat vetu
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je reflexivni a cyklicka
coz teda rozdelis na tvrzeni
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je reflexivni
Pokud relace je reflexivni, symetricka a tranzitivni pak je cyklicka

Dukaz teda bude mit dokopy 5 casti.

Skus si ted rozmyslet, jak by si jednotlive casti dokazoval. Skus si hlavne rozmyslet myslenku. To jak to
formalne zapsat, to se vyresi pak.

#9 13. 10. 2013 20:06

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Když to nebudu psat formalně.
Když je reflexni a cyklická tak to že je reflexivni snad ani dokazovat nemusim ne ?....To předpokládám ne ?

Symetrii bych dokázal tak, že když je reflexivni, tak tam musi  byt  xRx a tím pádem by platila i symetrie ale museli by tam opravdu být jen prvky jako {(1,1),(2,2),(3,3)} pokud je množina (1,2,3).

Z toho by taky pak vyplinula i tranzitivita $\forall x\in R,(xRy \wedge yRy)\Rightarrow xRy$

např tato relace je trans. , sym. a reflexivni a nakonec je i cyklická
{(1,1),(2,2),(3,3)}
potom bych to udělal opačným způsobem, ale na stejné myšlence toho že když je splněná reflexivita symetričnost a tranzitivita ...a je tak xRx tak se splní i to že je cyklická.

#10 13. 10. 2013 20:44

JohnPeca18

Když je reflexni a cyklická tak to že je reflexivni snad ani dokazovat nemusim ne ?....To předpokládám ne ?

Ano máš pravdu, to je trivialna časť.

Symetrii bych dokázal tak, že když je reflexivni, tak tam musi  byt  xRx a tím pádem by platila i symetrie ale museli by tam opravdu být jen prvky jako {(1,1),(2,2),(3,3)} pokud je množina (1,2,3).

Ty práve nemôžeš nič ďalšieho o tej relácií predpokladať, rozhodne nemôžeš predpokladať, že sa bude skladať len z prvkov {(1,1),(2,2),(3,3)}. Skús využiť ešte tu cykličnosť. Len z reflexivity nič nedokážeš. Musíš použiť obe vlastnosti. Ja som to už popísal vyššie,↑ JohnPeca18:

#11 13. 10. 2013 21:49

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

$\forall x,y\in R,xRy \Rightarrow xRx\wedge (xRx\wedge xRy)\Rightarrow yRx$

Takto bych to mohl dokázat ne? Vpodstatě mi z toho vyšla symetrie ...takle jsem to myslel

děkuji za odpověď

#12 13. 10. 2013 22:40

JohnPeca18

↑ cervicek:
No áno myšlienkovo dobre ale zase tam máš
$\forall x,y \in R$
To tam písať nemôžeš, relácí R, nepatria žiadne prvky. Relácí R patria dvojice prvkov (x,y).

Mozno by to stacilo zapisat aj takto. S tym, ze v komentari napises, ze $xRx$ vyplyva z reflexivity a preto to tam mozes dat.  A posledna implikacia je z cyklicnosti.
$\forall x,y\in X,xRy \Rightarrow (xRx\wedge xRy)\Rightarrow yRx$

#13 13. 10. 2013 22:56

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Jojo už si uvědomuji tu chybu.
Já se do těchto matematických zapisů dostávám 1. týden.

Tak ti děkuju za čas, jdu to seslomit celé a pak to sem dám.
Nebýt této diskuze tak se asi zaseknu, neboť je to tak specifické, že nevím co je dobře a co ne.

Do půl hodiny to napíšu.

#14 13. 10. 2013 23:21

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

takto mužu dokázet i tranzitivitu s tím že tam přidám a zároveň xRy
$\forall x,y\in X,xRy \Rightarrow (xRx\wedge xRy)\Rightarrow yRx\vee xRy$

tím bych měl první implikaci aby udělal důkaz pustim se do druhé implikace a bude  ekvivalence

takže ted musim dokázat že když je TRANS. SYM. a REFLEX.  je i cyklická.
Prvním rádkem chci říct že je TRANS. SYM. a REFLEX.
$\forall x,y\in X,xRy \Rightarrow xRx\wedge (xRx\wedge xRy)\Rightarrow xRy\vee xRy\Rightarrow yRx\Rightarrow $
Druhým chci říct, že z toho vyplývá, že je cyklická a je to.
$(xRx\wedge xRy)\Rightarrow yRx$

#15 13. 10. 2013 23:36 — Editoval JohnPeca18 (13. 10. 2013 23:37)

JohnPeca18

Tohle by neslo. Podivej se na definici tranzitiviti, respektive cyklicnosti. Musis zaci trema pismenkama
Dukaz cyklicnost+refl da trans.
$\forall x,y,z\in X (xRy \wedge yRz)\rightarrow^{cyklicnost} zRx \rightarrow^{symetrie} xRz $
Symetriu v predpokladech nemas, ale dokazal si ji v predchozim tvrzeni, tak ji muzes pouzit.

Dukaz refl+symetrie+trans da cykl je skoro to same
$\forall x,y,z\in X (xRy \wedge yRz)\rightarrow^{transitivita} xRz \rightarrow^{symetrie} zRx $

#16 13. 10. 2013 23:59

cervicek
Zelenáč
Reputace:   

Rozumím, jsem myslel, že z právě uvádět nemusím, když vím že je reflexní, ale teď už vím, že musím. :D

Tím je to vyřešeno, že ?

Díky...teď v tom mám relativně jasno.
Jdu si zkusit ještě něco, ale to už tu otravovat nebudu, tak dík za čas.

Zápatí