Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Najděte ortogonální průmět vektoru u=(1,2,3,1) do prostoru generovaného vektory v=(1,-1,3,2), w=(-2,2,-1,3)
Takže jestli se nepletu, použiji metodu nejmenších čtverců:
A =
1 -2
-1 2
3 -1
2 3
B=
1
2
3
1

Je to správně?? A co je tedy nakonec ortogonální průmět? Ještě něco musím dopočítat?
↑ Martin Korálek:
Ja by som povedal, že metóda najmenších štvorcov vychádza z ortogonálnych projekcií. Ortogonálna projekcia je kolmá projekcia vektora na nejaký podpriestor. Teda sprojektovaný vektor leží v tom podpriestore. Projekcia na priamku je daná vzťahom:
teda projektuješ vektor x na priamku danú vektorom y.
V prípade, že projektuješ na viacrozmerný podpriestor A, tak platí vzťah:
teda projektuješ vektor x na podpriestor
daný maticou
. V tvojom prípade použiješ tento vzťah pretože neprojektuješ na priamku ale na nejaku rovinu v R^4. Tvoja matica bude vyzerať
a vektor x je:
Dosadíš a vypočítaš.
↑ lukaszh:
Takže bych to měl mít správně?
Chcela by som vas poprosit o pomoc so zadanim zo statistiky - financna statistika.
Mame urobit dekompoziciu radu na trendovu, sezonnu a nahodnu zlozku, urcit predpovede na jednotlive dni nasledujuceho tyzdna. Najskor mame vypocitat hodnoty trendovej zlozky daneho casoveho radu metodou najmensich stvorcov odhadnut parametre regresnej priamky.
Potrebujem vypocitat Tt = ....t + ...
Nastudovala som si, ako sa to pocita, ale vysledok mi nijako nevychadza.
Tabulka:
tyzden den pondelok utorok streda stvrtok piatok
1 10 14 22 17 8
2 13 15 25 19 10
3 16 18 30 21 15
Spravny vysledok: Tt = 12,78095238 + 0,510714285.x
Ja som vypocitala: x.y /pondelok.utorok utorok.streda streda.stvrtok stvrtok.piatok/ potom som skusila 1tyzden.2tyzden 2tyzden.3tyzden
x suma
y suma
x na druhu
dosadila do vzorcov b1 a b0 - odhady parametrov regresnej priamky ale zial vysledok mi nevysiel spravny ...
Dakujem za pomoc.
gs
gasu napsal(a):
Najskor mame vypocitat hodnoty trendovej zlozky daneho casoveho radu metodou najmensich stvorcov odhadnut parametre regresnej priamky.
Potrebujem vypocitat Tt = ....t + ...
Zkusila jsem rozluštit, co jsi počítala - pro regresní přímku za celé období bych uspořadala data za sebou (celkem 15 hodnot, x pořadový den, y - hodnota) a na takový soubor použit lineární regresi.
Tvůj zápis je T(t)=...t+..., můj je f(x)=ax+b, výsledky z EXCEL.
V pořádku?