Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám tu dva příklady,
první je ve znění: Jakou plochu S musím mít desky kondenzátoru o kapacitě C1, jestliže po sériovém zapojení s kondenzátory C2 (76 nF) a C3 (228nF), je výsledná kapacita obvodu C (38 nF). Vzdálenost desek kondenzátoru je 1 mm a relativní permitivita 10 Er. U tohohle příkladu si nejsem jistá výsledkem, každopádně jsem zkusila a C1 mi vyšlo 114nF, načež konečný výsledek mám 12,8 cm čverečních. V tomto případě by mě zajímalo, zda se někdo z vás s mými výsledky shodne, nebo jsem někde udělala chybu.
U druhého příkladu jsem ještě nedošla nikam, jelikož jsem si zatím nedohledala potřebné vzorečky, někde ve skriptech mi to asi trochu utíká, tak bych byla ráda za jakoukoli radu, teprva s tím začínám, zadání je každopádně:
Určete minimální průměr mědeného vodiče a úbytek napětí ve vedení, když je vzdálenost mezi zdrojem a spotřebičem 40 metrů. Na spotřebiči má být napětí 230V, dovolený úbytek ve vedení z napájecího napětí zdroje činní 5%. Příkon spotřebiče, neboli P2 je 2,3 kW.
Předem díky za každou reakci :)
Ferdish napsal(a):
Prvý príklad máš kapacitu dobre, ale plocha mi vyšla inak. Píšeš že relatívna permitivita
?
Ano, permitivita 10 Er. Plochu pak počítám S=C1.l (C1 převádím na farady, takže 114 x 10 na mínus 9) x l (převádím mm na metry) / Eo (8,854 x 10 na mínus 12) x Er (10)
↑ pbg:
2)
Napětí na spotřebiči - 
napětí zdroje - 
Podle zadání
, takže 
Potom úbytek napětí 
dále: pro příkon
, takže 
a podle Ohmova zákona
, kde
(
- měrný odpor mědi - musíš nekde najít,
délka drátu a
jeho průřez)
Když to dáš dohromady 
a po úpravě 
↑ Ferdish: Ježiš, a víš že jo, já teď koukám do papíru, že jsem 1 mm převedla na 0,0001 m, prostě mi tam ulítla nula navíc, výsledná plocha má každopádně vyjít v centimetrech čtverečních ne? já to tak alespoň v sešitě mám psáno, tak nevím jistě jestli to u ploch kondenzátoru vždy platí a mám napsat konečný výsledek, že plocha c1 bude 12800 cm2, nebo stačí, když to nechám v těch metrech2, aniž by to bylo na závadu... Koukám, že mi za jedno ulétlo to desetinné místo, za druhé jsem výsledek 12,8 brala automaticky v centimetrech, ačkoli jsem dosazovala metry do vzorce), jsem já to ale...každopádně díky.

Pri dosadení veličín tak ako mám v príklade, bude výsledok v metroch štvorcových. Treba si uvedomiť, v akých jednotkách dosadzuješ, a teda ako sa ti jednotky v príklade budú krátiť. Ak si nie si istá, vždy si môžeš urobiť rozmerovú skúšku tj. do vzorca si nedosadiť celé hodnoty veličín aj s fyzikálnymi jednotkami, ale len samotné fyzikálne jednotky. Jednoduchý príklad - je rozdiel, deliť meter metrom a deliť meter centimetrom. V prvom prípade jednoducho metre pokrátiš a vyjde ti jednotka (pomer metra a metra je 1:1), v druhom prípade musíš pred krátením najprv premeniť metre na centimetre (alebo naopak, v konečnom dôsledku je to jedno, lebo sa dopracuješ sa k rovnakému výsledku) a vyjde ti 100, lebo meter je 100x väčší.
Dúfam, že tak ako so to povedal, je dostatočne pochopiteľné.
↑ zdenek1:
Takže mi vyšlo I = 10 A, delta U = 11,5 V, R = 1,15 ohmů, S = 0,619 mm2, a minimální průměr měděného vodiče, mám-li správně vzorec d= odmocnina ze 4S / pí, 0,88 mm. Potvrdí mi to někdo? :)