Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1

Ahoj všichni, dostal se mi pod ruku tento "podivný vzoreček" na výpočet inkluze a exkluze.. 
nějak mi to ale nic moc neříká. Samozřejmě že umím použít inkluzi a exkluzu jen né tímhle vzorcem. Myslím to tak, třeba příklad kdy: množina A má 4 prvky, B má 3 prvky, C má 2 prvky , A a B mají společné 2 prvky A a C mají společný prvek a B a C také prvek. Dohromady tedy mají 4+3+2-1-2-1+0=5 .. jak to ale zapíšu do toho vzorečku? nějak netuším... napadla mě možnost začít jako s -1 na nultou * první množina -průnik první a druhé množiny plus druhá množina mínus průnik druhé a třetí atd atd..ale potom tedy nechápu pointu v čem mi má vzoreček ulehčit... prosím pomoc!
Asi bych si to rozepsal pro mnoziny A_1, A_2, A_3 misto A, B, C a uvidite, ze to je to co delate. Pro tri mnoziny ten vzorecek asi ulehceni neni, pro 100 uz mozna ano.
Stránky: 1