Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 18. 11. 2013 13:27

Sandrastrelcova
Škola: VŠE
Reputace:   

vysvětlení principu inkluze a exkluze, prosím!

Ahoj všichni, dostal se mi pod ruku tento "podivný vzoreček" na výpočet inkluze a exkluze..
//forum.matweb.cz/upload3/img/2013-11/77333_iep.png
nějak mi to ale nic moc neříká. Samozřejmě že umím použít inkluzi a exkluzu jen né tímhle vzorcem. Myslím to tak, třeba příklad kdy: množina A má 4 prvky, B má 3 prvky, C má 2 prvky , A a B mají společné 2 prvky A a C mají společný prvek a B a C také prvek.  Dohromady tedy mají 4+3+2-1-2-1+0=5 .. jak to ale zapíšu do toho vzorečku? nějak netuším... napadla mě možnost začít jako s -1 na nultou * první množina -průnik první a druhé množiny plus druhá množina mínus průnik druhé a třetí atd atd..ale potom tedy nechápu pointu v čem mi má vzoreček ulehčit... prosím pomoc!

#2 18. 11. 2013 14:28

kaja.marik
Veterán
Reputace:   57 

Re: vysvětlení principu inkluze a exkluze, prosím!

Asi bych si to rozepsal pro mnoziny A_1, A_2, A_3 misto A, B, C a uvidite, ze to je to co delate. Pro tri mnoziny ten vzorecek asi ulehceni neni, pro 100 uz mozna ano.

Zápatí