Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, měl bych takový menší "problém", tedy znám výsledek vím jak se k němu dopracovat, ale nemám tušení proč by to tak mělo být:
Výsledkem má být tautologie. Vím jak se k tomu výsledku dostat, ale nechápu, proč nemohu z prava doleva jako v aritmetice. Podle řešení se má postupovat takto:
1. Vyhodnotit levou stranu ekvivalence
2. Vyhodnotit pravou stranu
3. Vyhodnotit ekvivalenci
Ale mě doopravdu nedochází proč, přece logičtější je když:
1. Vyhodnotím levou stranu ekvivalence 
2. Vyhodnotím ekvivalenci s levou stranou a s negací p 
3. A na konec vyhodnotím výrok z kroku 2 s negací q
Pak mi samozřejmě tautologie nevyjde. Snažil jsem se najít na internetu jak to má být (Jestli ekvivalence platí opravdu na celou rovnici, nebo jestli jen na následující prvek), ale nějak sem se nemohl dopátrat odpovědi.
Díky
↑ jumblebee:
protože spojky
a
mají přednost před
stejně jako má v aritmetice "krát" přednost před "plus"
↑ zdenek1:
Jo díky, to je dobré vysvětlení. Já totiž, když jsem se ptal učitelky, tak mi řekla že ekvivalence rozděluje rovnici na 2 části. Na to jsem se jí zeptal co by se stalo kdyby tam byli 3 ekvivalence, ona nedokázala odpovědět, seřvala mě a řekla ať si jdu sednout a najdu si to na internetu. Takže díky už to chápu ;)